Kontrowersje związane z grillowaniem

Pyszności z grilla

Aromatyczna uczta pod gołym niebem. Zdrowo i kolorowo - to hasła, które mogą każdego zachęcić do towarzyskiego spotkania na świeżym powietrzu na działce czy w przydomowym ogródku. Takie spotkania przy słonecznej pogodzie cieszą się od dawna ogromnym uznaniem. Coraz częściej przy nadarzających się okazjach również działkowcy chętnie organizują popularne grillowanie. Wielu z nas polubiło je i traktuje jako miły sposób spędzenia letnich weekendów w towarzystwie znajomych, rodziny. Grillowanie to nic innego jak pieczenie na ogniu różnych potraw. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wybornemu smakowi przyrządzonych w ten sposób dań – głównie z mięsa. To co jest przyrządzane na grillu zależy od pomysłowości gospodarza. Grillowanie i spożywanie przygotowanych potraw wzbudza jednak szereg kontrowersji. Związane są one z odpowiedzią na pytanie: czy produkty z grilla są bezpieczne dla naszego zdrowia, zwłaszcza te o dużej zawartości tłuszczu. Wiadomo bowiem, że ściekający tłuszcz, stykając się z rozgrzanym węglem, ulega przemianom chemicznym, w wyniku czego powstaje benzo(a)piren, który zanieczyszcza grillowe produkty rakotwórczymi związkami. Jak wielki wpływ na nasze zdrowie może mieć spożywanie potraw mięsnych z grilla, nie jest dokładnie wyjaśnione. Niezależnie jednak od szeregu wątpliwości związanych z grillowaniem warto przynajmniej profilaktycznie zadbać o ograniczenie możliwego niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie spożywanych potraw z grilla. Dodatkowe skażenie może nastąpić już przy samym rozpalaniu węgla, gdy użyjemy do tego różnych chemicznych podpałek. Lepiej więc wykorzystać do tego naturalne drewno (byle nie z drzew iglastych). Układanie potraw na ruszcie rozpoczynamy, gdy węgiel (brykiet) pokryje się szarym nalotem. Nie grillujmy potraw na otwartym ogniu. Jeśli pieczemy tłuste mięsa, to zabezpieczmy je w taki sposób, by wydzielający się tłuszcz nie skapywał bezpośrednio do żaru. Oddzielmy więc takie mięsa od żaru, używając specjalnych tacek. Nie dopuszczajmy do palenia się ściekającego tłuszczu. Lepiej grillować potrawy w nieco niższej temperaturze dłużej niż w bardzo wysokiej krócej. Nie dopuszczajmy podczas grillowania do nadmiernego wysuszenia potraw, spalenia bądź przypalenia, bo są one niesmaczne i szkodliwe. Szkodzić może także zbyt częste spożywanie potraw właśnie z grilla.

Kącik do grillowania

Na działce bądź w przydomowym ogródku powinniśmy wydzielić odpowiedni kącik do grillowania i tam postawić stały ruszt, zakupiony lub wykonany według własnego pomysłu. Aby zminimalizować ewentualne uciążliwości dla sąsiadów (nie wszyscy są zachwyceni rozchodzącymi się zapachami), kącik taki powinien być nieco oddalony od granicy ich działek i osłonięty np. żywopłotem, krzewami czy pnączami. Osłony takiego kącika nie powinny stanowić tuje, jałowce, cyprysiki czy świerki, gdyż zawierają dużo olejków eterycznych i grillowanie w ich bliskości w upalne dni może być ryzykowne. Jeśli nie jesteśmy posiadaczami działki to zdecydowanie odradzałbym grillowanie na balkonie, gdyż relacje z sąsiadami możemy w ten sposób bardzo zaognić. Nie musimy całkowicie rezygnować z tej przyjemności, bo takim miejscem mogą być wówczas brzegi rzek, jezior, czy akwenów wodnych albo specjalnie do tego celu wydzielone tereny leśne.

Sprzęt do grillowania

Na rynku jest coraz więcej odpowiednich akcesoriów zarówno tych droższych jak i tańszych. Popularnego grilla można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Można też wydać kilkaset na dobrej jakości sprzęt, jeśli nas na to stać i gdy często organizujemy takie spotkania. Grillowane potrawy można układać bezpośrednio na ruszcie, ale niektóre produkty nie nadają się do bezpośredniego pieczenia na nim. Warto dlatego zaopatrzyć się w folię aluminiową, którą owija się potrawę przed ułożeniem na ruszcie albo zakupić specjalne tacki. Te najtańsze, jednorazowe są aluminiowe. Do grillowania ryb można wykorzystać zarówno folię owijając nią ryby, jak i tacki. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w druciane koszyki o kształcie ryb, które zabezpieczą rozpadanie się potraw rybnych podczas pieczenia i ułatwią przewracanie na drugą stronę. W podstawowym wyposażeniu do grillowania nie powinno zabraknąć takich przyborów jak specjalny widelec, łopatka oraz szczypce odpowiedniej długości ułatwiające przewracanie bądź zdejmowanie potraw z rusztu przy wysokiej temperaturze. Można także zaopatrzyć się w mieszek lub specjalną dmuchawę, przyspieszające rozpalenie węgla.

Po udanym grillowaniu czeka nas już mniej miła czynność, czyli posprzątanie i zmywanie naczyń. Aby zminimalizować wysiłek i czas na te czynności warto mieć jednorazowe naczynia (tekturowe lub plastikowe), które po przyjęciu po prostu można wyrzucić do odpowiednich koszy. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem może być zaopatrzenie się w jadalne talerzyki wykonane z otrąb, będące już w ofercie rynkowej. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy spalać plastikowych naczyń.

Stanisław Stefanowicz