Na czym polega?
Dieta South Beach składa się z trzech następujących bezpośrednio po sobie faz. Pierwsza faza trwa dwa tygodnie, jest najbardziej rygorystyczna i najtrudniejsza do przejścia. W jej trakcie wyklucza się z jadłospisu owoce, pieczywo, słodycze, nabiał, alkohol i napoje zawierające kofeinę. Zakładany efekt I fazy to utrata 4-6 kilogramów. Drugi etap diety nie jest ograniczony czasowo. Można wprowadzić do jadłospisu niewielkie ilości węglowodanów, niektóre owoce, małe porcje pieczywa razowego, grubych kasz, brązowego ryżu. Nadal zabronione jest spożywanie słodyczy, niektórych warzyw i owoców, białego pieczywa. Trzecia faza według założeń powinna być stosowana do końca życia. Dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Jak wpływa na organizm?
Pierwsza faza diety South Beach jest uboga w węglowodany, przy tym monotonna i niedoborowa. W trakcie dwóch tygodni trwania tego etapu odczuwalne jest zmęczenie, ospałość, brak energii. Glikemia (poziom cukru we krwi) zostaje rozregulowana, metabolizm może ulec spowolnieniu co prowadzi do efektu jo-jo jeżeli ktoś przerwie dietę. Z powodu małej podaży błonnika i produktów objętościowych pojawiają się kłopoty z wypróżnieniami. Drugi etap diety dopuszcza spożycie niewielkiej ilości węglowodanów, jest to nadal zbyt mała ilość dla osoby dorosłej. Dodatkowo z powodu braku określonego czasu trwania fazy, osoby zdeterminowane i bardziej wytrwałe mogą zbyt długo stosować taki sposób odżywiania, doprowadzając w efekcie do niedoborów witamin i składników mineralnych. Spożycie nabiału nadal jest znikome, po kilku tygodniach tak niskiej podaży wapnia i witaminy D zwiększa się ryzyko wystąpienia osteopenii a w konsekwencji osteoporozy. Trzecia faza pozwala jeść wszystkie produkty spożywcze o indeksie glikemicznym poniżej 60, wymaga to poznania określonych produktów i znacznie zawęża możliwość wyboru.
Dla zdrowia
Dieta South Beach ma kilka zdrowych zasad. Unikania słodyczy, białego pieczywa i dań mącznych, w zamian spożywanie produktów z pełnego przemiału, razowych, pełnoziarnistych. Większe spożycie warzyw, szczególnie surowych niż owoców, ponieważ owoce zawierają dużo cukrów prostych i powodują skok poziomu glukozy we krwi po spożyciu. Również znajomość podziału produktów za względu na indeks glikemiczny jest przydatna. Jednak w tym wszystkim nie należy zapominać o nabiale, szczególnie o chudych twarogach, niskotłuszczowym mleku, jogurtach i kefirach naturalnych. Codzienne spożycie tych produktów zapewni odpowiednią podaż wapnia, które odpowiada za mocne kości a dodatkowo wspomaga odchudzanie. Diety, w których występują etapy wykluczające pewne składniki nigdy nie będą zdrowymi, nasz organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych, mineralnych i witamin. Pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, makarony razowe, chudy nabiał i mięso, surowe warzywa i owoce oraz przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie to podstawa zdrowej diety.
mgr Marta Niedziałkowska