W ostatnim numerze „KM” w liście do redakcji autorka Pani Pawłowicz - Radosz poczuła się oburzona fragmentem moich wspomnień o zmarłym pacjencie Tadeuszu Dylu.

Dodaj komentarz

W nawiązaniu do publikacji prasowej „Nie wyremontują ulicy Orzeszkowej” („KM“ z 6 maja 2021 r.) pragniemy przekazać stanowisko klubu radnych w sprawie ulicy Orzeszkowej, której remont jest wykorzystywany przez pana Burmistrza do manipulowania opinią publiczną i budowania atmosfery konfrontacji. Dla przypomnienia: budżet miasta na rok 2021 został uchwalony 29 grudnia 2020 (uchwała XXV/184/2020), zawierał po stronie dochodów kwotę 121 985 000 złotych po stronie wydatków 132 279 000 złotych.

Dodaj komentarz

Jestem pełna wdzięczności za opiekę i leczenie na oddziale wewnętrznym naszego szczycieńskiego Szpitala Powiatowego.

Dodaj komentarz

W ostatnim numerze „Kurka Mazurskiego” w cyklu „Ci, którzy odeszli”, autor Leszek Mierzejewski pisze o pacjencie, który był nieudolnie, dwukrotnie operowany w szpitalu w Szczytnie. Jestem lekarką, która w tamtym czasie pracowała na oddziale chirurgicznym szczycieńskiego szpitala.

Dodaj komentarz

MARSZ DO CELU

Dodaj komentarz

Kilka dni temu kolejny naukowiec określił e-papierosy jako skuteczne narzędzie do wychodzenia z nałogu palenia. Profesor Frank Baeyens z Katolickiego Uniwersytetu w Leuven (Belgia) poinformował, że prowadzone na jego macierzystym uniwersytecie badania dowodzą, iż 40 proc. Belgów, którzy podjęli zakończoną sukcesem próbę rzucenia palenia, używało podczas tego procesu e-papierosów. Ponadto, określił je jako znacznie mniej szkodliwe od zwykłych papierosów.

Dodaj komentarz

Mniej szkodliwe od papierosów?

Liczba palaczy w Polsce spadała, ale od paru lat ten trend się zatrzymał. Po papierosa obecnie sięga nadal 8 mln Polek i Polaków. Mimo rosnącej wiedzy o szkodliwych skutkach palenia i licznych kampanii edukacyjnych widać, że jest grupa osób, które nie są w stanie pozbyć się tego nałogu.

Dodaj komentarz

Czarny bez to wspaniała rodzima roślina, która zachwyca bogactwem i przydatnością swoich kwiatów i owoców.

Dodaj komentarz

Jedną z najpopularniejszych, dziko rosnących roślin na Warmii Mazurach, jest głóg pospolity. To krzew o bardzo ostrych kolcach i intensywnie czerwonych, niedużych owocach. Obecnie mamy czas, w którym nadchodzą tzw. „głogowe żniwa”.

Dodaj komentarz

Ratafia to królowa polskich nalewek. Robiona jest z kilku lub kilkunastu owoców sezonowych, systematycznie dodawanych do wielkiego słoja, gąsiora lub butli z szeroką szyjką i zalewanych spirytusem.

Dodaj komentarz

23. edycja Plebiscytu na Najpopularniejszego Sportowca Powiatu Szczycieńskiego w roku 2019 za nami. O laury walczyło 20 kandydatów w kategorii SENIOR i 13 w kategorii JUNIOR.

Dodaj komentarz

Słowo się rzekło. Dzisiaj o dwóch „najdłuższych”, bardzo zdrowych i smacznych nalewkach mazurskich i staropolskich: „jarzębiaku” i „ratafii”. Zacznijmy od „jarzębiaku”.

Dodaj komentarz

Nalewkę domową możemy zrobić w zasadzie z każdego jadalnego, dojrzałego owocu. W pierwszej kolejności należy podkreślić, że oprócz owoców, których na Mazurach, Warmii i Kurpiach jest prawie zawsze dostatek, niezbędny będzie do zrobienia nalewki alkohol o mocy co najmniej 45%, a najlepiej spirytus o mocy 70%. Nigdy nie zalewamy owoców na nalewkę alkoholem o mocy 90% i więcej (!).

Dodaj komentarz

Na Mazurach i na Kurpiach bardzo często zbierane grzyby suszono. Był to tani i najlepszy sposób konserwacji grzybów nawet na całe lata. Sól i przyprawy były przecież kiedyś bardzo drogie. Suszono w ten sposób wszystkie gatunki grzybów jadalnych. Grzyby zbierały całe rodziny, mające w wielu przypadkach sobie tylko znane miejsca w lesie. Najlepsze i najzdrowsze jest suszenie naturalne, ekologiczne, z głównym udziałem słońca i wiatru. Nanizane szydłem, drutem lub dużą igłą na sznurki, mocne nici i nici szpagatowe sznury grzybów rozwieszano w miejscach słonecznych i przewiewnych przy stodołach, komórkach, chatach, na poddaszach itp.

Dodaj komentarz

Marynowanie grzybów (a także warzyw i owoców) to proces wymagający wiedzy i odpowiednich przygotowań. Dobre zabezpieczenie prac związanych z marynowaniem to już 50% powodzenia i sposób na zapewnienie doskonałych, smacznych przekąsek na jesień, zimę, a nawet cały następny rok kalendarzowy. Zapewniam, że nie jest to proste i szybkie włożenie grzybów do ostro kwaśnej (często octowej) zalewy.

Dodaj komentarz

Z zainteresowaniem i smutkiem przeczytałem wspomnienie dr. Jacka Trawczyńskiego dotyczące dr. Jacka Wilczura, który zmarł w roku 2018 w wieku 93 lat w Warszawie. Tego wspaniałego człowieka i wielkiego, polskiego patriotę poznałem na Mazurach osobiście i przyjaźniłem się z nim, wymieniając myśli i poglądy przez wiele lat. Bywał u mnie w domu i w miejscu pracy.

Dodaj komentarz

W wieloletniej tradycji staropolskiej, mazurskiej i kurpiowskiej, grzyby stanowią jeden z najwspanialszych dodatków, dań podstawowych i przypraw.

Dodaj komentarz

25 września 2018 roku w Warszawie zmarł dr historii Jacek Edward Wilczur. Autor ponad 30 książek.

Dodaj komentarz

Na podstawie art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz.U. UE L 2016, Nr 119) – w dalszej części: RODO – informujemy, że:

Dodaj komentarz

Szanowna Pani Beato Kostrzewo – Dyrektor Szpitala w Szczytnie!

Dodaj komentarz