Dla fanów i smakoszy posiłków z grilla przygotowano w siedzibie fundacji „Kreolia” w Jerutkach pokaz i degustację dań. Istotą spotkania była promocja produktów tradycyjnych i regionalnych, którymi można delektować się podczas grillowania czy biesiady przy ognisku.

Grillowanie na trawie
Imprezie towarzyszyły warsztaty, w których udział mogli wziąć także najmłodsi

Wspólne grillowanie i gotowanie na ognisku, pokazy kulinarne przygotowania dań z produktów tradycyjnych i regionalnych (dziczyzna, warzywa, sery, ciasta), a później ich degustacja – takie atrakcje czekały na uczestników spotkania w siedzibie fundacji „Kreolia”

w Jerutkach. Sekrety dobrego przygotowania potraw zdradzili szefowie kuchni z Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni. Odbyła się też prelekcja na temat produktów tradycyjnych i regionalnych oraz ich znaczenia w żywieniu i w przygotowaniu potraw. Ekolekcję poprowadził Michał Denesiuk, kucharz i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 w Szczytnie.

Można było też posmakować surówki z chwastów, czyli z zieleniny, którą dała natura.

Spotkaniu towarzyszyły warsztaty rękodzieła i możliwość wykonania ekokosmetyków (mydełek). Całość okrasiła muzyka zespołu Mazury i Kapela Jędrka.

AK

Tajniki zdrowego grillowania zdradzali szefowie kuchni
Podczas kulinarnego wydarzenia promowano lokalne produkty i zdrową żywność