Każdy lubi smacznie zjeść, a jeszcze lepiej w gronie dobrych znajomych. W Rumach idea kulinarnego spotkania narodziła się cztery lata temu i co roku przybiera różne smaki. W tym roku uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować potrawy z jajek.

Jajeczne pyszności
Konkurs kulinarny w Rumach to impreza, która integruje lokalną społeczność

Raz do roku świetlica wiejska w Rumach pachnie aromatem domowych potraw. Uczestnicy konkursu w ich przygotowanie zawsze wkładają dużo serca i fantazji. W tym roku imprezie towarzyszył także pokaz twórczości poetyckiej i plastycznej dzieci. Natomiast panie postarały się przygotować pyszne przekąski, które już na progu świetlicy zapraszały do tego, by zasiąść za stołem i czekać na werdykt. Konkurs to ważna część spotkania, ale główną atrakcją jest wspólne posilanie się przygotowanymi potrawami i rozmowy przy stole.

Wyniki konkurs na najsmaczniejszą potrawę z jajek:

I miejsce – Sandra Szczygielska – Jajka faszerowane pupila

II miejsce – Halina Witczak – Jaja w kalafiorach

III miejsce – Paweł Szczygielski – Ptysie pupila

Wyróżnienie – Danuta Kuchcińska – Jajka wiejskie na szybko.

Rozstrzygnięto również konkurs sołtys Rum pt. „Moja mała ojczyzna” w dowolnej formie artystycznej. Komisja nagrodziła twórców wierszy i prac plastycznych.

I miejsce – Zuzanna Smolińska

II miejsce – Tomek Szubryt, Paweł Mallek

III miejsce – Oliwia Więcek, Weronika Traczuk.

(j)