W minionym tygodniu w Miejskim Ośrodku Kultury w Pasymiu odbyły się miniwarsztaty kulinarne, których główną bohaterką była kasza. Uczestnicy nie tylko teoretycznie zapoznali się z jej walorami, ale też mogli spróbować potraw powstałych na bazie tego zdrowego produktu.
Pasym od kilku lat należy do sieci miast Cittaslow, której ideą jest m.in. promowanie zdrowego stylu życia. Temu właśnie służyły miniwarsztaty kulinarne, które w minionym tygodniu odbyły się w pasymskim MOK-u. Uczestnicy poznali różne rodzaje kasz, ich zalety, wartości i technikę przygotowywania. Dowiedzieli się czym jest kasza, z czego powstaje, z czym ją łączyć i dlaczego warto ją jeść. Towarzysząca warsztatom degustacja potraw z kaszy, w wersji wytrawnej i deserowej, dopełniła teorię. Mieszkańcy, którzy wzięli udział w warsztatach, mogli delektować się smakiem i zapachem potraw, bez pośpiechu, w poczuciu zadowolenia, zgodnie z filozofią „slow”, promującą dobrą jakość życia. Na zakończenie spotkania otrzymali ciekawe przepisy z zastosowaniem kaszy, łatwe do wprowadzenia do codziennego jadłospisu.
Przy okazji – ze strony uczestników zajęć – padły deklaracje zmiany, lub poprawy nawyków żywieniowych. Warsztaty poprowadziła Irena Januszewska z Krzywonogi, członkini Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, promotorka zdrowego żywienia, której „Bezglutenowe menu” oraz nalewka „Bzinka” otrzymały certyfikat „Produkt Regionalny Gminy Pasym”– przyznawany wyjątkowym, lokalnym produktom. Następne spotkania kulinarne w stylu „slow” już wkrótce.
(d)