Już w najbliższą niedzielę w Pasymiu odbędą się gminne dożynki. W tym roku na uczestników czekają wyjątkowe, kulinarne atrakcje. Dzięki projektowi promującemu lokalne specjały będzie można skosztować oryginalnych mazurskich potraw powstałych w oparciu o przepisy zamieszkujących nasz powiat Mazurów.
Gminne dożynki w Pasymiu zostaną wzbogacone w tym roku o dodatkowe atrakcje. Oprócz tradycyjnych punktów programu, takich jak msza dziękczynna za plony, konkursy na wieniec czy stoisko promocyjne, na uczestników imprezy czekają nie lada doznania kulinarne. Wszystko to za sprawą projektu „Dziedzictwo kulinarne Mazur – smaki Mazur”, na który pasymski samorząd uzyskał dofinansowanie w ramach Lokalnej Grupy Działania. - Na ponad 100 wniosków, nasz został oceniony najwyżej w rankingu – podkreśla sekretarz UMiG Pasym Jarosław Milewski.
Samorząd wydał już specjalną ulotkę zawierającą przepisy na potrawy charakterystyczne dla gmin naszego powiatu, zebrane od żyjących tu jeszcze Mazurów. I tak tradycyjną kuchnię pasymską reprezentować będzie zupa grzybowa babci Gertrudy. W ulotce znalazły się jeszcze receptury m.in. na mazurski kartoflak ze Szczytna, rogaliki z jagodami z Jedwabna czy nalewkę ze Świętajna. Dodatkowo, podczas dożynek od godziny 14.00 czynne będzie stoisko obsługiwane przez dziennikarza kulinarnego Wojciecha Charewicza oraz dietetyczkę, dr Aleksandrę Czarnewicz – Kamińską. - Przygotują oni trzy potrawy, w tym dwie z naszego folderu – zupę grzybową oraz lina w śmietanie. Opowiedzą też o mazurskim menu – zdradza sekretarz. Na łasuchów czekać będą darmowe porcje przygotowanych na stoisku specjałów. Co szczególnie z mazurskich dań poleca sekretarz?
- Próbowałem naszej zupy grzybowej i jagodzi anek z Jedwabna. Obie potrawy są przepyszne – zachwala.
(ew)