W Zespole Szkół nr 2 w Szczytnie odbył się konkurs kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Pierwsze miejsce zajęli Oliwia Malanowska i Bartłomiej Kordek, uczniowie klasy III.

Mistrzowie szkolnej patelni
Uczestnicy konkursu wraz z dyrekcją szkoły i jurorami/fot. Paweł Salamucha

W tym roku motywem przewodnim konkursu były ziemniaki, wieprzowina i miód. Do rywalizacji przystąpiły cztery dwuosobowe drużyny, które miały za zadanie z tych składników przygotować konkursowe dania. Jury pod przewodnictwem znanego kucharza Jerzego Czapli pierwsze miejsce przyznało uczniom klasy III – Oliwii Malanowskiej i Bartłomiejowi Kordkowi. Zwycięzcy przygotowali polędwiczkę sous vide marynowaną w żubrówce z miodem, krokiety z porki mazurskiej, mus z koziego sera w maśle z miodem flambirowane żubrówką, sos miodowo-musztardowy z pistacjami z suszonymi pomidorami oraz olej szczypiorkowy. Jak podkreślał szef jury, poziom tegorocznych dań był bardzo wysoki.

(p)