Okręg Mazowiecki Polskiego Związku Wędkarskiego, mający swoich członków w szczycieńskim kole „Odrodzenie” uruchomił w Janowie rybną restaurację o nazwie „Młyński Staw”. Jest to największa inwestycja w historii okręgu,
a powstała z okazji jego 10-lecia.
Budowa restauracji wraz z przyległym parkingiem, jak informuje nas prezes OM PZW Zbigniew Bedyński, została w całości sfinansowana ze składek członkowskich i kosztowała 1,7 mln złotych. Już za rok ma być wzbogacona o wylęgarnię. Co prawda taka już funkcjonuje w Janowie, ale znajduje się w w ciasnych pomieszczeniach piwnicznych i jej produkcja jest mocno ograniczona. Nowa ma w znacznym stopniu zaspokoić potrzeby okręgu mazowieckiego w kwestii zarybiania wód.
Położenie restauracji jest ciekawe, tuż nad rzeką Sawicą, choć wnętrze niezbyt obszerne.
- Lokal nastawiony jest głównie na działalność letnią, dlatego też większość stołów ustawiona została pod wiatą na powietrzu – wyjaśnia prezes Zbigniew Bedyński.
Restauracja oprócz celów typowo komercyjnych ma promować związek wędkarski i dać zatrudnienie miejscowym.
W menu, co zrozumiałe, królują ryby słodkowodne. Jest zupa rybna, m. in. smażone okonie i sandacze, no i rarytas – wędzony węgorz z własnej wędzarni.
Marek J. Plitt