Kalina Wierzuk, uczennica Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie za przygotowaną przez siebie kaczkę po mazursku zdobyła trzecią nagrodę w konkursie „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy”.
Konkurs jest organizowany przez olsztyński Urząd Marszałkowski. Jego główne cele to promocja potraw regionalnych oraz zdrowej, ekologicznej żywności. Zanim jednak odbył się etap wojewódzki, uczestnicy musieli zmierzyć się w rywalizacji subregionalnej. Udział w niej brali przedstawiciele kilku powiatów, w tym szczycieńskiego. Na tym etapie pierwsze miejsce w kategorii szkół zajęła uczennica Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie Kalina Wierzuk, która pod okiem swojej opiekunki Elżbiety Czepanko przyrządziła kaczkę po mazursku. W rywalizacji na szczeblu wojewódzkim danie przygotowane przez młodą mieszkankę Dźwierzut zdobyło trzecią nagrodę.
- Bardzo się cieszymy, tym bardziej, że w tym konkursie braliśmy udział po raz pierwszy – mówi dyrektor ZS nr 2 Danuta Maroszek. Duża była też konkurencja, bo do konkursu przystąpiły m. in. renomowane restauracje specjalizujące się w kuchni regionalnej oraz gospodarstwa agroturystyczne. Kaczka, którą przyrządziła Kalina, pochodziła nie fermy czy supermarketu, lecz z własnego chowu. Podana wraz z kaszą gryczaną, na liściu czerwonej kapusty, jak zapewnia dyrektor, smakowała wyśmienicie.
- Kaczkę trudno dobrze upiec, bo czasem wychodzi zbyt twarda. Ta jednak była krucha, ale nie sucha, po prostu palce lizać – opisuje potrawę Danuta Maroszek.
(ew)/fot. M.J.Plitt