Restauracja „Tusinek” z Rozóg została jednym z laureatów Lauru „Najlepszym z Najlepszych”, przyznawanego przez marszałka województwa. Podczas uroczystej gali nagrodę „Przyjazny Środowisku” otrzymał sekretarz Urzędu Miejskiego w Szczytnie Lucjan Wołos.

Najlepsi z najlepszych

Gala „Najlepsi z najlepszych” to, jak podkreślał marszałek Jacek Protas, okazja do uhonorowania ludzi z inicjatywą, których sukcesy wpływają na pozytywny wizerunek Warmii, Mazur i Powiśla: - Mieszka tu blisko półtora miliona ludzi, wśród nich są perły, które lśnią najjaśniej i sławią nasz region w Europie, na świecie. Kapituła przyznała nagrody w dziedzinach: sport, kultura, nauka i edukacja, biznes, turystyka i inne. Wśród „biznesowych” laureatów znalazł się zajazd „Tusinek” z Rozóg należący do Grzegorza Winiarka. Wpływ na wysokie wyróżnienie miały otrzymane nagrody w ogólnopolskich konkursach „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i „Smaki Warmii i Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

W trakcie uroczystości prezes WFOŚiGW poseł Adam Krzysków wręczył nagrody „Przyjaźni Środowisku Warmii i Mazur”. Wśród trzech wyróżnionych znalazł się Lucjan Wołos, sekretarz Urzędu Miejskiego w Szczytnie.

- Wykazuje się wieloma inicjatywami służącymi ochronie środowiska – podkreśla poseł Krzysków. – Jest pomysłodawcą „Dnia Ekologii” i Dnia bez Samochodu”.

Posłowi szczególnie spodobał się pomysł utworzenia użytku ekologicznego „Mała Biel” na terenie bagien. – Zawsze kojarzyły się one negatywnie, a już wkrótce, w dużej mierze dzięki Lucjanowi Wołosowi, powstanie tam prawdziwa przyrodnicza perełka.

(o)