W Świętajnie już po raz trzeci odbyła się impreza pod nazwą „Dzik kontra świnia”, łącząca folklor z kulturą łowiecką oraz promocją sołectw z gminy Świętajno. W tym roku uczestnicy konkursu kulinarnego mieli za zadanie przygotować kotlety z wieprzowiny i dziczyzny.
Biesiadę uroczyście otworzyła wójt gminy Świętajno Alicja Kołakowska. Głównym punktem imprezy był konkurs kulinarny. Tym razem nawiązywał do 100 – lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, a jego tytuł brzmiał „Polski Przysmak Żołnierza”. Uczestniczące w nim sołectwa przygotowywały kotlet z wieprzowiny, a koła łowieckie - kotlet z dziczyzny. Przepyszne potrawy oceniało jury w składzie: Michał Denesiuk, nauczyciel w ZS nr 2 w Szczytnie, przewodniczący jury, Grzegorz Winiarek – właściciel Zajazdu Tusinek w Rozogach, Grzegorz Pluta – paraolimpijczyk, zdobywca złotego medalu na paraolimpiadzie w Londynie (2012 r.), Elżbieta Łapińska – prezes Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Wielbarskiej, zwyciężczyni konkursu kulinarnego podczas grzybobrania w Wielbarku (2008 r.).
Po ogłoszeniu wyników przyszedł czas na zabawę. Wieczorem rozpoczęły się koncerty. Pierwsza wystąpiła ETNA nazywana Królową Disco Polo. Kolejnym wykonawcą był zespół EXTAZY, a gwiazdą wieczoru - JORRGUS, który rozgrzał publiczność do czerwoności.
(g)
Wyniki konkursu kulinarnego:
Konkurs Kulinarny „Polski Przysmak Żołnierza” – kotlet z dziczyzny:
I miejsce - Koło Łowieckie „Jeleń”,
II miejsce - Koło Łowieckie „Żbik”,
III miejsce - Koło Łowieckie „Rogacz”,
- kotlet z wieprzowiny:
I miejsce - Sołectwo Piasutno
II miejsce - Sołectwo Biały Grunt
III miejsce - Sołectwo Świętajno
Stoiskiem publiczności zostało stoisko Koła Łowieckiego „Żbik”.