Pigwa i pigwowiec
W poprzednim artykule przedstawiłem najprostszy amatorski sposób rozmnażania pigwy. Celowo pominąłem inne, gdyż są one trudniejsze i wymagają szerszej wiedzy oraz doświadczenia w tej dziedzinie. Tym razem omówię jak to uczynić z pigwowcem. Zanim jednak to uczynię, kilka zdań wyjaśnienia czym jest pigwa, a czym pigwowiec. Otóż pigwa to krzew lub małe drzewko, jeśli tak zostanie uformowane, pochodzące z Azji Mniejszej. Jest to roślina długowieczna, ponieważ może rosnąć nawet do 50 lat. Pigwa zakwita w połowie maja, pokrywając się pięknymi różowymi kwiatami. Owoce mają najczęściej kształt nieregularnej gruszki, ale mogą być również podobne do jabłka. W naszych warunkach owoce pigwy osiągają masę około 200 g. Pigwa wymaga dobrej, żyznej gleby, tak jak jabłoń, czy grusza. Drzewko pigwy dorasta do około 3 m wysokości.
Pigwowce z kolei to zazwyczaj krzewy o wysokości 1 m i pochodzą z Chin oraz Japonii. W krajach tych uprawia się je od tysiącleci. W odróżnieniu od pigwy, pigwowce mają małe wymagania, bowiem rosną na glebach każdego typu, nawet na piaskach. Kwitną w kwietniu i maju a ich kwiaty wspaniale pachną. Kwiaty ukazują się najczęściej przed liśćmi i okrywają gałązki bardzo szczelnie. Owoce wiążą się obficie, są wielkości małych jabłek o masie do 100 g. Dojrzałe owoce są koloru żółtego. Miąższ owoców pigwowców jest podobny jak u pigwy: twardy, ścisły, kwaśno-cierpki. Wartość odżywcza jest także podobna do owoców pigwy. Zawierają one dużo pektyn, cukry, kwasy, garbniki, związki aromatyczne i 2-3 razy tyle witaminy C co cytryna. Z owoców pigwy i pigwowców można sporządzić doskonałą konfiturę, galaretkę, sok, czy jedną z najlepszych nalewek (przepis na taką nalewkę podałem w „KM” nr 41 z 13.10.2010 r.).
Rozmnażanie
pigwowca
W polskich szkółkach można nabyć kilka gatunków pigwowców. Jedną z cech odróżniających poszczególne gatunki jest kolor kwiatów. Otóż jedne mają kwiaty w kolorze krwistej czerwieni, inne bladoczerwone a jeszcze inne ceglaste lub koralowe. Zakupując pigwowca może okazać się, że posadzony na działce zakwitnie wiosną w kolorze zupełnie innym niż oczekiwaliśmy. Dlatego, aby posiadać pigwowca o pożądanym kolorze kwiatów warto rozmnożyć go samemu. Dla amatora działkowca najpewniejszym sposobem osiągnięcia tego celu jest metoda kopczykowania, czyli przez tzw. odkłady pionowe lub z nasion. W pierwszym przypadku wiosną posiadamy krzew pigwowca o określonym kolorze kwiatów należy obsypać ziemią do wysokości około 30 cm. Od momentu obsypania krzewu, aż do jesieni trzeba pilnować, aby kopczyk był zawsze lekko wilgotny. Wiosną następnego roku kopczyk należy odgarnąć i odciąć poszczególne gałązki z wytworzonymi korzonkami, które wyrosły pod kopczykiem. Ukorzenioną w ten sposób gałązkę można posadzić na stałe miejsce na działce. Rozmnażanie pigwowca z nasion trwa dłużej, ale w ten sposób można osiągnąć więcej krzewów. Aby ułatwić wydobycie nasion z posiadanych owoców trzeba je namoczyć w wodzie aż sfermentują. Następnie kroimy je na pół i wyjmujemy. Do wiosny obowiązkowo muszą one przez 2-3 miesiące być przechowywane w chłodzie w temp. 4-5 C. W tym celu można je wymieszać z lekko wilgotnym piaskiem i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. Wiosną nasiona wysiewamy na rozsadniku na głębokość około 3 cm i w odstępie 15 cm. Jesienią młode roślinki powinny być już dobrze ukorzenione i można je będzie przesadzić na miejsce stałe, a wiosną następnego roku przyciąć o połowę, aby osiągnąć ładny krzew.
Stanisław Stefanowicz
POLECAM
Galaretka z owoców pigwy lub pigwowca
Umyte owoce kroi się drobno wraz ze skórką, odrzucając nasiona. Owoce zalewa się wodą w proporcji 1 kg owoców na 2-3 szklanki wody i gotuje się do miękkości. Po ugotowaniu wyciska się sok i dodaje 3/4 kg cukru na 1 kg soku. Sok zagęszcza się przez smażenie na małym ogniu tak długo, aż wylany na talerzyk ścina się w stałą galaretkę. Następnie trzeba go rozlać do wyparzonych, gorących słoików. Przechowuje się bez pasteryzacji.