Społeczność Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Dźwierzutach wzięła udział w Kampanii Fundacji Dobre Życie pod tytułem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”. Przedsięwzięcie dotyczyło realizacji tematów związanych z poszerzeniem wiedzy o chlebie.
Przedszkolaki i uczniowie poznali „drogę” powstawania naszego głównego pożywienia, historię chleba, tradycje z nim związane, zasady zdrowego żywienia. Uczestnicy kampanii wzbogacali również swoje umiejętności literackie i plastyczne podczas lekcji języka polskiego i plastyki. Dzieci wzięły udział w konkursach: plastycznym „Jak to z chlebem było?” oraz literackim, tworząc hasła zachęcające do spożywania zdrowego pieczywa. Klasy VI udały się do dźwierzuckiej piekarni, aby zobaczyć proces wypieku chleba. Dowiedziały się również, że dźwierzucki produkt powstaje na bazie naturalnych składników i pieczony jest na zakwasie. Miłym elementem wycieczki był pokaz wyrobu bułek, w tym splatania chałek, sposobu wykonania kajzerek.
- Na koniec projektu rodzice, nauczyciele oraz uczniowie delektowali się zapachem domowego chleba, wspólnie z dziećmi przygotowując i degustując pyszne i zdrowe kanapki – informuje koordynatorka projektu Danuta Gutysz.
(i)