Pierwsze wysiewy do gruntu
Pierwsze dni kwietnia to moment, kiedy można będzie wysiewać większość nasion warzyw wprost do gruntu na stałe miejsce. W pierwszej kolejności wysiewamy te warzywa, które kiełkują w niskiej temperaturze i po wzejściu nie są wrażliwe na chłody. Do takich roślin zaliczamy rzodkiewkę, koper, szpinak, pietruszkę, marchew na wczesny zbiór, cebulę, groch i bób. Do nasion marchwi i pietruszki warto dodać niewielką ilość nasion rzodkiewki lub sałaty, które wzejdą wcześniej, wyznaczając w ten sposób rzędy, co ułatwi wcześniejsze pielenie grządek. Lepiej dodawać nasiona rzodkiewki, gdyż o wiele szybciej wzejdą i łatwiej będzie można je później usunąć bez szkody dla siewek marchwi czy pietruszki. Nasiona kopru i rzodkiewki dobrze jest wysiewać co kilkanaście dni małymi porcjami, np. po jednym rządku, aby mieć te warzywa stale świeże. Przed wysiewem wskazane jest zaprawienie nasion przeciw chorobom (jeśli zakupiliśmy nasiona niezaprawione). Zaprawę do nasion bez problemu kupimy w sklepie ogrodniczym. Zabieg taki polega na wsypaniu nasion do niewielkiego słoika, dodaniu odrobiny zaprawy, szczelnym zamknięciu i potrząsaniu nim kilka minut. Nasion takich nie powinno się przetrzymywać w słoiku dłużej niż 2 tygodnie, ponieważ tracą one siłę kiełkowania.
Głębokość siewu
Głębokość siewu nasion warzyw nie jest obojętna dla skuteczności wschodów. Zależy ona głównie od wielkości nasion poszczególnych gatunków, sposobu ich kiełkowania oraz rodzaju gleby. Przyjmuje się ogólną zasadę, że głębokość powinna być trzykrotnie większa niż średnica nasion, czyli około 1-2 cm przy nasionach drobnych i około 5 cm przy większych, takich jak groch, bób, fasola szparagowa. Na glebach lekkich zaleca się nieco głębszy wysiew niż na glebach cięższych, bardziej zwięzłych.
Pora już posadzić czosnek i dymkę. Pojedyncze ząbki czosnku umieszcza się w ziemi na głębokości około 3 cm co 4-5 cm przy małych ząbkach i co 6-8 cm w przypadku dużych ząbków. Polecałbym zdecydowanie wybierać do sadzenia duże ząbki. Przypominam, aby przy zakupie główek czosnku do wysadzania pytać sprzedawcę czy nadaje się on do tego celu, gdyż ten będący w codziennej sprzedaży nadaje się jedynie do bezpośredniego spożycia. Dymkę, z której chcemy mieć cebulę ze szczypiorkiem, sadzi się płytko w rzędach 20 cm, umieszczając cebulki jedną przy drugiej. Natomiast dymkę przeznaczoną na uprawę tylko cebuli suchej wtyka się w ziemię co 5-6 cm. Najlepsze plony cebuli suchej uzyskuje się z dymki jak najmniejszej, czyli o średnicy do 1 cm. Na zbiór cebuli ze szczypiorem można wykorzystać dymkę nieco większą. Zarówno ząbki czosnku jak i dymkę cebuli warto zaprawić przed chorobami w podobny sposób jak wspomniałem wyżej lub poprzez moczenie w roztworze wody z dodatkiem zaprawy.
Zagospodarowanie powierzchni szklarenki lub tunelu
Powierzchnia szklarenki, tunelu na działce czy przydomowym ogródku jest zazwyczaj niewielka. Dlatego powinniśmy starannie przemyśleć zagospodarowanie takich powierzchni. Właśnie kwiecień w naszych warunkach to okres intensywnych prac, w którym rozpoczynamy i prowadzimy najwcześniejsze uprawy. Zanim przystąpimy do tego należy w pierwszej kolejności ustalić, w których miejscach w maju lub najwcześniej pod koniec kwietnia wysadzimy rośliny ciepłolubne – głównie pomidory, paprykę i ogórki. Ustalając takie miejsce zadbajmy o to, by poszczególne gatunki nie konkurowały później ze sobą o światło (niższe rośliny sadzimy bliżej południowej strony, wyższe za nimi). Od strony południowej posadźmy więc paprykę, a wzdłuż ściany przeciwległej pomidory, ogórki. W moim przypadku wysoki tunel dzielę na dwie części ścieżką. Wzdłuż niej z jednej strony wysiewam sałatę, a z drugiej rzodkiewkę. W odległości około 20 cm od zewnętrznych ścian wysiewam szpinak. Pomiędzy wyznaczonymi miejscami na pomidory i paprykę zwykle wysiewam nasiona przyszłej rozsady kapusty, kalarepy, pora, brokułu a w drugiej połowie kwietnia nasiona kwiatów. W ten sposób uzyskuję własną rozsadę do późniejszych nasadzeń na stałe do gruntu. Wysiewając nasiona na przyszłą rozsadę zadbajmy, by nie była ona zbyt zagęszczona. W uprawie w szklarenkach i tunelach warto eksperymentować. Możemy pokusić się o uprawę niektórych gatunków roślin uprawianych zwykle przez naszych południowych sąsiadów. Chodzi o gatunki takie jak: arbuz, melon, bakłażan itp. Warto wykopać z gruntu wraz z ziemią kilka krzaczków truskawek, poziomek a następnie posadzić do doniczek i umieścić w szklarence, tunelu. Uzyskujemy wtedy o wiele wcześniejsze świeże owoce tych roślin niż z gruntu. Doniczki takie nie będą przeszkadzać w późniejszej uprawie pomidorów, papryki, bo można je przestawiać w wolne miejsce.
Stanisław Stefanowicz
POLECAM
Sałatka zielona
Skład: ½ główki sałaty lub kapusty pekińskiej, 1 ogórek, 1 zielona papryka, ½ puszki groszku konserwowego, 3 ząbku czosnku, 1 puszka anchois w korzennej zaprawie, 50 ml białego półwytrawnego wina, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka oliwy, ostry sos chili, sól, pieprz.
Liście sałaty (kapusty) po umyciu i osuszeniu porwać na małe kawałki. Ogórek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w wąskie paski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Groszek odcedzić z zalewy. Rybki pokroić na małe kawałki. Przygotowane składniki połączyć i dobrze wymieszać. Wino, oliwę (również tą z konserwy anchois), musztardę połączyć i dodać do sałatki. Doprawić sosem chili, solą oraz pieprzem i wymieszać. Podawać najlepiej z białym półwytrawnym winem i gorącym pieczywem.