Bezdeszczowa ostatnio aura zachęca do wyjścia z czterech ścian i spędzenia trochę czasu na świeżym powietrzu. Przygotowanie posiłków na grillu staje się już letnią tradycją. Ale nieraz słyszeliśmy, że grillowane mięso jest niezdrowe lub tuczące. Często ograniczamy się tylko do kiełbasek i karkówki, bo tak jest szybciej i łatwiej. A grill daje tyle możliwości.
Jak grillować zdrowo?
Przede wszystkim zawsze używajmy tacek aluminiowych! Zwłaszcza gdy przygotowujemy mięso. Tłuszcz, który wytapia się podczas grillowania spada na rozgrzany węgiel, pod wpływem wysokiej temperatury zachodzą reakcje chemiczne, w wyniku których powstają szkodliwe substancje lotne. Jeśli mięso znajduje się bezpośrednio na ruszcie, substancje te wnikają w nie. Stosowanie tacek z jednej strony ogranicza skapywanie tłuszczu na węgiel, z drugiej zaś zmniejsza ryzyko przedostania się owych substancji do pożywienia.
Zamiast kiełbasek, które zazwyczaj zawierają sporo tłuszczu lepiej wybierać mięsa. Chudą karkówkę, drób czy schab. Świetnym wyjściem są szaszłyki. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa drobiowego i dowolnych warzyw. Takie danie jest zdrowe, niskokaloryczne, dostarcza nam białka, witamin i składników mineralnych. Grillować można również same warzywa, wystarczy polać je odrobiną oliwy z oliwek lub oleju i posypać ulubionymi przyprawami, bądź wrzucić na pół godziny do zalewy przygotowanej do mięsa. Do grillowanych mięs świetnie pasują kolorowe, smaczne surówki i sałatki, wzbogacają one smak oraz wartość odżywczą potraw.
Dziś podam przepis na sałatkę z serem feta. Jest ona zdrowa i smaczna, dostarcza białka, witamin i składników mineralnych oraz błonnik pokarmowy, który jest ważnym elementem w naszej diecie. Sałatka pasuje szczególnie do szaszłyków i kaszanki.
Składniki: 2 duże pomidory, 2 duże ogórki, 10 dużych rzodkiewek, 1 papryka żółta, kostka sera feta light.
Wszystkie warzywa myjemy, z pomidorów i ogórka zdejmujemy skórkę, z pomidorów dodatkowo usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie warzywa oraz ser kroimy w drobną kostkę. Mieszamy razem warzywa i fetę. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Nie ma potrzeby dodawania soli, ponieważ ser jest słony, po wymieszaniu tworzy on sos łączący pozostałe składniki. Warzywa dostarczają witamin i składników mineralnych, pomidory dodatkowo zawierają likopen, barwnik, który jest przeciwutleniaczem i odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworów, szczególnie prostaty. Ser feta wnosi porcję białka i wapnia.
mgr Marta Niedziałkowska