W sobotę 11 sierpnia 2018 r. na plaży miejskiej w Szczytnie zorganizowano imprezę kulinarną dla wszystkich miłośników regionalnej kuchni i potraw z ziemniaków.
Podczas cieszącego się dużą popularnością Święta Mazurskiego Kartoflaka został przeprowadzony też konkurs kulinarny na najsmaczniejsze placki ziemniaczane. W szranki stanęło kilka drużyn w tym my - wszechstronne „Kręcioły”. Wiadomo lubimy ziemniaki i często uatrakcyjniały one nasze rowerowe szlaki. Warto wspomnieć, że wielokrotnie zbieraliśmy je w zaprzyjaźnionym Gospodarstwie „Kamez”, piekliśmy potem w ognisku, przemienialiśmy wielokrotnie w przepyszne placki. Jednak nasza trzy osobowa reprezentacja, którą miałam przyjemność zasilić, po raz pierwszy umiejętności kulinarne prezentowała na pokaz, czyli przy patrzącej na nasze poczynania publiczności. Wszyscy więc widzieli jak ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarkach, przyprawiamy, mieszamy i smażymy. Stoisko, które dzieliliśmy z niezłomnymi Morsami udekorowaliśmy nacią pietruszki, cebulkami, pomidorkami, ustawiliśmy też jeden z rowerów specjalnie przystrojony na Święto Mazurskiego Kartoflaka. Pojazd zdobiły welony utworzone z kwiatów mimozy, kierownica tonęła w zieleni pietruszki i selera, a dorodny por zastępował rowerową pompkę. Placki rozchodziły się tak szybko, że z trudem „uratowaliśmy” cztery dla komisji. Wprawdzie była to tylko świetna zabawa, ale gdy wraz ze wszystkimi jej uczestnikami czekaliśmy na werdykt kubków smakowych komisji, napięcie sięgało zenitu. Wreszcie już wiemy, mamy trzecie miejsce i radość ogromną. Na dodatek wszyscy uczestnicy otrzymali upominki, które wręczały dwie damy: Pani Burmistrz Danuta Górska oraz Pani Alicja Bojarska reprezentująca Urząd Marszałkowski w Olsztynie. Gratulujemy pomysłodawcom wspaniałej imprezy, wszystkim uczestnikom wyśmienitych placków i jak zwykle zachęcamy, by właśnie teraz trzeć w domach na placki ziemniaki, a potem ruszać na rowerowe szlaki.
Grażyna Saj-Klocek