Cięcie drzew owocowych w ogrodzie działkowym

Wpływ cięcia

na wzrost

i owocowanie drzew

W poprzednich dwóch latach na terenie ROD „Mazur” oraz „Lenpol” zarządy tych ogrodów zorganizowały praktyczny pokaz cięcia drzew owocowych pod kierunkiem instruktorów warmińsko-mazurskiego zarządu okręgowego PZD. Mimo zaproszenia działkowców do uczestnicwa w tych pokazach, ich udział był nieznaczny. Z tych też względów takiego pokazu w bieżącym roku nie będzie. Problem jednak cięcia drzew owocowych jest wciąż aktualny, bo w naszych ogrodach widok zwłaszcza starych drzew, mocno zaniedbanych, zbytnio zagęszczonych nie należy do rzadkości. Dlatego też spróbuję w tym artykule przybliżyć zainteresowanym osobom podstawowe zasady obowiązujące przy cięciu takich drzw, chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że sam opis nie zastąpi w pełni praktycznego pokazu. Jednak przy odrobinie wyobraźni może pomóc wykonać taki zabieg. Ogrodnicy już dawno przekonali się, że umiejętne cięcie wpływa bardzo mocno na wzrost drzewa i jego owocowanie. Dzięki właściwemu cięciu można osiągnąć wczesne, równomierne owocowanie, dobrą jakość owoców i długowieczność drzewa. Pamiętajmy jednak o tym, że młodych drzew nie powinniśmy ciąć silnie w pierwszych latach po posadzeniu (w odróżnieniu od krzewów owocowych), aby nie hamować wzrostu oraz wejścia w okres owocowania. Pobudzając wzrost młodego drzewka przez cięcie zahamujemy zawiązywanie na nim pąków kwiatowych. Silne cięcie młodych drzew może opóźnić ich wejście w owocowanie nawet o kilka lat. W pierwszych latach po posadzeniu zadbajmy przede wszystkim o to, by uzyskać szerokie kąty u nasady konarów poprzez przygięcie pędów wyrastających pod kątem ostrym, wykorzystując klamerki od bielizny, sznurek, zawieszanie ciężarków itp. Wskazane jest również usuwanie pędów zbytecznych w koronie. Cięcie działa w sposób niepożądany tylko na młode drzewa. Po wejściu w okres owocowania można stosować cięcie umiarkowane, ale przy prześwietlaniu koron nie wolno usuwać znajdujących się wewnątrz korony krótkopędów i drobnych pędów nieprzekraczających 20 cm długości, ponieważ na nich zawiązują się pąki kwiatowe. Później, gdy wzrost drzewa słabnie, a owocowanie staje się obfite – co następuje po 15 latach życia drzewa – konieczne staje się bardzo silne cięcie. Usuwając i skracając gałęzie pobudza się drzewo do wzrostu i odmładza się je. Nawet bardzo silne cięcie starszych drzew nie odbije się niekorzystnie na wysokości plonów a wręcz pozytywnie wpłynie na jakość owoców, ich smak, zabarwienie oraz mniejsze porażenie przez choroby. Można być pewnym, że bez silnego cięcia starych jabłoni, grusz, wiśni czy śliw nie uzyska się dorodnych owoców.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.