Czas grillowania

Grillowanie to już nie tylko moda, ale i w pewnych kręgach sposób odżywiania. Potrawy przyrządzone na grillu smakują bowiem zupełnie inaczej niż z patelni, czy piekarnika. Ale pamiętajmy, że przesadnie częste spożywanie grillowanych dań może także niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie zwłaszcza, gdy będziemy gustować w tych ociekających tłuszczykiem. A więc nieco rozsądku w doborze „grillowanego” menu.

Potrawy z grilla

Na grillu można przyrządzić wiele ciekawych potraw, zarówno tych mięsnych, jak i lekkich, zdrowych i oryginalnych przekąsek. Wystarczy tylko nieco kulinarnej wyobraźni i odrobina odpowiednio skomponowanych ziół. Niewątpliwie klasykę grillowania stanowią potrawy mięsne, a więc karkówka, boczek, żeberka, biała kiełbasa, kaszanka. Grilluje się także białe mięsa – zwłaszcza drób oraz ryby. I wreszcie na potrawy z grilla świetnie nadają się warzywa i owoce. Doskonałe w smaku są grillowane jabłka, śliwki, grusze, brzoskwinie, banany. Spośród warzyw same pyszności mogą powstać z pomidorów, cukini, papryki, bakłażanów, cebuli, ziemniaków. Pieczenie na ruszcie mięsa, warzyw i owoców to jeden z najłatwiejszych sposobów przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu. W przypadku dań mięsnych warto przynajmniej na kilka godzin przed pieczeniem mięso odpowiednio zamarynować. W tym celu można samemu skomponować taką marynatę na bazie ziół rosnących na działce takich jak: szałwia, tymianek, bazylia, mięta, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, czosnek, cebula. Dobrym uzupełnieniem będzie pieprz, sól, mielona papryka, goździki, owoce jałowca, oliwa, niewielkie ilości piwa, wina czy rumu (ale tylko do dań przeznaczonych dla dorosłych). Dla bardziej niecierpliwych są w sprzedaży gotowe mieszanki przypraw, które z powodzeniem można wykorzystać do grillowanych dań.

Stanisław Stefanowicz

PS. Pragnę Państwa poinformować, że jest to już 50. artykuł ukazujący się w „Kurku Mazurskim”. Pierwszy zatytułowałem „Smakowity kociołek” i z okazji tego skromnego jubileuszu wraz z kolegami, którzy namówili mnie do zajęcia się tematyką działkową na łamach „KM” spotkaliśmy się właśnie przy takim kociołku na mojej działce. Na zakończenie chciałbym Państwu podziękować za życzliwe opinie docierające bezpośrednio do mnie bądź do redakcji „KM” o treści prezentowanej tematyki, które mobilizują mnie do poszukiwań nowych tematów.

POLECAM

Jabłka z rodzynkami i miodem

Skład: 8 winnych jabłek, 8 łyżek rodzynek, 8 łyżek płynnego miodu, szczypta mielonego cynamonu i goździków.

Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każdego odkrój wierzch i usuń gniazdo nasienne. Środek jabłka oprósz mielonym cynamonem i goździkami. Umyte i osuszone rodzynki połącz z miodem i napełnij tą masą środki każdego jabłka. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 20 minut.

Moja propozycja na weekendowe grillowanie

Skład: 1 kg karkówki wieprzowej, 3-4 ząbki czosnku, kilka listków mięty, pieprz, sól, przyprawa grillowa klasyczna, pół szklanki oliwy.

Karkówkę na dzień przed grillowaniem umyj, osusz i pokrój w plastry około 1,5 cm. Plastry te lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, trzonkiem noża, ale jeszcze lepiej specjalnym zmiękczaczem posiadającym około 50 ostrych nożyków, dzięki którym poprzecinane zostaną włókna i żylaste fragmenty. Następnie plastry dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Na dno czystego naczynia wlej odrobinę oliwy (oleju) i układaj warstwami karkówkę. Na każdy plaster połóż kilka talarków pokrojonego czosnku oraz 1-2 liście mięty. Każdy plaster skrop oliwą i rozprowadź ją po całej powierzchni. Tak przyprawioną karkówkę wstaw do lodówki na około 12 godzin. Karkówkę grilluj bezpośrednio na ruszcie lub tackach po około 10 minut z każdej strony. Karkówkę można podawać z ziemniakami (także grillowanymi) lub pieczywem i koniecznie z sałatką warzywną, kiszonym ogórkiem itp.

Pstrąg z rusztu

Skład: 4 sprawione pstrągi, 1 cytryna, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki natki pietruszki, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz.

Pstrągi starannie umyj i osusz. Oprósz do smaku solą i pieprzem. Do środka każdej ryby włóż ząbek czosnku, gałązkę natki pietruszki, 2 ćwiartki pokrojonej cebuli. Na zewnątrz posmaruj rybę oliwą. Ryby ułóż na kawałkach folii aluminiowej, dokładnie zawiń nią każdą rybę i piecz około 20 minut. W trakcie pieczenia ryby obracaj. Po upieczeniu odwiń z folii i każdą przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Banany z czekoladą

Skład: 6-8 bananów, tabliczka twardej czekolady.

Przekrój wzdłuż skórkę każdego banana. Przez powstałą szparę wtykaj do środka kawałki twardej czekolady. Następnie każdy banan owiń dokładnie folią aluminiową, ustaw na ruszcie i piecz około 20 minut.