Na czym polega?

Według jej twórcy, lekarza Michaela Montignaca, tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. Dieta opiera się na spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym (jest to wskaźnik wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu) oraz niełączenia produktów węglowodanowych z białkowymi i tłuszczowymi. Mięso bez ziemniaków czy makaronu, chleb bez wędliny lub sera, owoce pół godziny przed lub po posiłku. Wyklucza słodycze, białe pieczywo, alkohol, kawę, mocną herbatę, ziemniaki.

Jak wpływa na organizm?

Niektóre założenia diety są bardzo zdrowe i korzystne. Spożywanie węglowodanów złożonych (ciemne pieczywo, grube kasze, warzywa, owoce) zamiast prostych (białe pieczywo, produkty mączne, słodycze) zapewnia odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, zapobiega również wahaniom poziomu cukru we krwi. Ograniczenie tłuszczy zwierzęcych zmniejsza spożycie cholesterolu, którego duża zawartość w diecie może prowadzić do miażdżycy, chorób serca, zawału lub udaru. Zwiększone pobranie tłuszczy roślinnych oraz z ryb wzbogaca dietę w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz podnoszą poziom „dobrego”. Kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 należące do grupy NNKT są skutecznymi przeciwutleniaczami (zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów). Jednak dieta posiada wiele minusów. Znacznie ogranicza spożycie węglowodanów, co może prowadzić do osłabienia, braku koncentracji, senności. Jeżeli osoba stosująca dietę zacznie zwiększać spożycie węglowodanów, bardzo szybko pojawi się efekt jo-jo. Spożywanie oddzielnie poszczególnych składników odżywczych zmniejsza wchłanianie i przyswajanie wielu witamin i składników mineralnych, prowadząc do ich niedoborów a co za tym idzie do zaburzenia funkcji organizmu.

Dla zdrowia

Spożywanie węglowodanów złożonych zamiast prostych, ograniczenie tłuszczy zwierzęcych, zwiększenie spożycia ryb, warzyw i owoców jest jak najbardziej zalecane. Do tego nie należy zapominać o nabiale i odpowiedniej ilości przyjmowanych płynów. Łączenie produktów spożywczych zwiększa wchłanianie i przyswajanie witamin oraz składników mineralnych, poprawia smak i wygląd potrawy, więc w każdym posiłku zdrowiej jest spożywać różne produkty.

mgr Marta Niedziałkowska