Dożynki Powiatowe w Pasymiu były okazją nie tylko do podziękowania za tegoroczne plony, ale również świętem wsi i ludowej tradycji. Humorów organizatorom oraz uczestnikom nie popsuła nawet zmienna aura. Najwięcej powodów do zadowolenia mieli przedstawiciele gminy Szczytno. To jej przypadły pierwsze miejsca w konkursach na najpiękniejszy wieniec i stoisko.
ŚWIĘTOWANIE Z VIP-ami
W minioną niedzielę Pasym stał się stolicą powiatu szczycieńskiego. Wszystko za sprawą Dożynek Powiatowych, których miasteczko nad Kalwą było gospodarzem. Impreza odbywała się nie, jak to miało miejsce do tej pory, na miejscowym Rynku, ale na rozległych terenach w sąsiedztwie Zespołu Szkół. Początkowo szyki organizatorom pomieszała pogoda. Przedpołudniowa ulewa spowodowała, że mszę dziękczynną odprawiono nie na scenie, lecz w pasymskim kościele. Na szczęście przed rozpoczęciem oficjalnej części imprezy przestało padać, dzięki czemu można było bez przeszkód kontynuować świętowanie. W pasymskich dożynkach udział wzięli liczni zaproszeni goście, w tym m.in. wojewoda warmińsko – mazurski Artur Chojecki, członkini Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego Sylwia Jaskulska oraz parlamentarzystki Urszula Pasławska i Anna Wasilewska. Nie mogło zabraknąć również delegacji z partnerskich samorządów, w tym Żywca, Węgierskiej Górki oraz litewskich Sużan.
Poświęcenia dożynkowych wieńców dokonał ksiądz dziekan senior Józef Grażul. Następnie starostowie dożynek, rolnicy Danuta i Ireneusz Malcowie z Leleszek przekazali bochen chleba gospodarzom imprezy – staroście szczycieńskiemu Jarosławowi Matłachowi i burmistrzowi Pasymia Cezaremu Łachmańskiemu. Wyróżnienia przyznane przez Warmińsko – Mazurską Izbę Rolniczą z rąk jej wiceprezesa Romualda Tańskiego odebrali rolnicy z gminy Pasym: Artur Brzeziński z Dybowa, Hanna i Roman Gładkowscy z Michałek oraz Aneta i Jarosław Łachaczowie z Dźwiersztyn.
SPOTKANIE Z TRADYCJĄ
Na placu dożynkowym ulokowały się gminne stoiska ze swojskim jedzeniem. Można było na nich skosztować wędlin sporządzanych według tradycyjnych receptur, pierogów, zup, kotletów, ciast i nalewek. Oprócz walorów kulinarnych, kramy wyróżniały się wyglądem.
Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.