Dźwierzucki GOK po raz trzeci postanowił powitać jesień w towarzystwie Kół Gospodyń Wiejskich i przygotowanych przez nie potraw. W tym roku motywem przewodnim zastawionych stołów była dynia. Panie z KGW udowodniły, że pomysłów na jej podanie mają wiele, a niektóre potrawy były naprawdę zaskakujące.

Dynia w roli głównej
Wszystkie biorące udział w konkursie koła gospodyń otrzymały równorzędne nagrody

Gospodynie z gminy Dźwierzuty po raz kolejny zadziwiły kulinarną inwencją. Na stole pojawiły się sernik z dynią, dyniowe bułki i desery na bazie dyni i jogurtu. Nie zabrakło oczywiście dyni pieczonej, faszerowanej i w postaci zupy.

- Jarmark Smaku to impreza skierowana głównie do Kół Gospodyń z naszej gminy – wyjaśnia Ewa Dolińska-Baczewska, dyrektor GOK. – Panie dostają od nas hasło przewodnie kolejnej edycji i ich zadaniem jest przygotować potrawy z określonych składników. Na pierwszym jarmarku królowały dary lasu, w zeszłym roku ziemniaki. W tym, padło na dynię.

Do kulinarnego konkursu na najsmaczniejszą dyniową potrawę stanęły panie z kół w Linowie, Miętkich i Targowie. Jury, nie mogąc zdecydować, której z zaprezentowanych potraw przyznać laur zwycięstwa, postanowiło ufundować dodatkową nagrodę i wszystkim trzem kołom wręczyć równorzędne, pierwsze miejsce.

Piknik był także okazją do zaprezentowania się na scenie nie tylko Dźwierzuckich Iskierek i zespołu Wrzosy, ale także działającego przy KGW Miętkie zespołu Miętkowianki oraz pań z Targowa. – Cieszę się bardzo, że dopisała nam pogoda i pomimo chłodniejszego dnia Jarmark odwiedziło wielu gości. Panie z kół przygotowały takie pyszności, że już w połowie imprezy zniknęły one ze stołów – mówi wójt gminy Dźwierzuty Marianna Szydlik.

(rd)