Kapusta pekińska - rarytas z działkowego warzywnika

Kapusta pekińska (zwana także chińską) to roślina jednoroczna, bardzo popularna na Dalekim Wschodzie, a także w Europie Zachodniej. Odznacza się krótkim okresem wegetacji (około 3 miesięcy), dużą plennością, bogactwem wartości odżywczych. Zawiera 3 razy więcej białka niż kapusta biała głowiasta, dużo witamin, zwłaszcza C oraz wartościowe aminokwasy i sole mineralne. Jest niezwykle smaczna zarówno surowa, ugotowana, jak i zakwaszona. Była uprawiana w Chinach już w V wieku. W Polsce uprawia się ją w polu głównie na zbiór jesienny. Z nasion tej kapusty wyrabia się także olej. Na naszych działkach jest rośliną mniej popularną. Z roślin kapustnych działkowcy chętniej uprawiają kapustę głowiastą białą i czerwoną. Ze względu jednak na wartości odżywcze kapusty pekińskiej warto zainteresować się uprawą i tej rośliny.

Warunki uprawy

kapusty pekińskiej

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.