W minioną sobotę odbyły warsztaty kulinarne „Smaki naszych babć”.Ich uczestnicy przygotowali m. in. takie specjały, jak kaczkę faszerowaną mięsem, czerninę i kotlet po królewiecku. Chodziło jednak nie tyle o samo gotowanie, a sięgnięcie do starych tradycji kuchni regionalnych – mazurskiej, kurpiowskiej i kresowej.

Mistrzowie regionalnych kuchni

Impreza zorganizowana przez stowarzyszenie „Heimat” odbyła się w gościnnych pomieszczeniach Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie. W prezentacji regionalnych smaków wzięło udział sześć 4-osobowych drużyn. Cztery z naszego miasta oraz po jednej Kętrzyna i Mrągowa. Przygotowanie mazurskich specjałów spoczęło na barkach miejscowego zespołu składającego się z członków chóru „Cantabo”, działającego przy Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Szczytnie.

- Szykujemy białą zupę, a na deser placek z jabłkami i słodką kruszonką – mówi Monika Wróblewska. Podkreśla, że wszystko to będzie przyrządzane według przepisów jej babci, rodowitej Mazurki z Wawroch. Receptura jest w rodzinie już od wielu pokoleń.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.