Sezon grillowy rozpoczęty

Po długiej zimie, kiedy wreszcie zawitały pierwsze promienie słoneczne a temperatura powietrza wyraźnie wzrosła, działkowcy z dużym animuszem zabrali się do porządkowania swoich działek. Sądzę, że nie jestem odosobniony w stwierdzeniu, że chyba jeszcze nigdy tak niecierpliwie nie czekaliśmy na ładną pogodę i ciepło. Z nadzieją oczekiwaliśmy długiego majowego weekendu a optymistyczne zapowiedzi synoptyków utwierdzały nas w przekonaniu, że wreszcie nadejdzie ładny i gorący tydzień z temperaturami dochodzącymi nawet do 30 stopni C. Słoneczna pogoda, ruch na świeżym powietrzu to również czas na małe przyjemności, a więc rozpoczęcie sezonu grillowego.

Grillowanie to już nie tylko moda, ale i sposób odżywiania niektórych osób. Potrawy z grilla smakują inaczej niż te z patelni, garnka czy piekarnika, a umiejętnie przygotowane są zdrowe. Grillować można niemal wszystko, a więc kiełbasy, karkówkę, boczek, żeberka, drób, kaszankę, ryby, warzywa, owoce. Pieczenie na ruszcie mięsa, ryb, warzyw i owoców to jeden z najłatwiejszych i najszybszych sposobów przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu, a przy tym każdy może zastosować swój wypróbowany sposób. Wystarczy odrobina wyobraźni kulinarnej i odpowiednio skomponowanych ziół, zwłaszcza tych z własnej działki.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.