Lato to okres, w którym wcześniejsze prace pielęgnacyjne roślin procentują obfitymi plonami wielu gatunków warzyw. W pełni owocowania są wtedy warzywa dyniowate: ogórki, cukinie, patisony a ponadto: pomidory, papryka, marchew, cebula, czosnek, seler, por, kapusta, kalafior, buraki, fasola szparagowa, bób, ziemniaki itd. Mamy więc rzeczywiście warzywny róg obfitości. Warzywa te przeznaczamy najczęściej do bezpośredniej konsumpcji, ponieważ doskonale orientujemy się, że te świeże mają największą wartość odżywczą. Z nadwyżki warzyw już teraz warto sporządzić przetwory lub w inny sposób utrwalić i zabezpieczyć na okres jesienno-zimowy. Dzisiejszym artykułem chciałbym zachęcić nie tylko do spożywania świeżych warzyw, których jest teraz dostatek, lecz sporządzania z nich soków oraz koktajli i w tej postaci konsumowania. Warto je pić jak najczęściej, są one bowiem nie tylko zdrowe, lecz także wyjątkowo smaczne i aromatyczne.
Soki ze świeżych
warzyw
Specjaliści uważają, że każdego dnia dorosła osoba powinna zjadać w różnej postaci nawet do jednego kilograma warzyw i owoców. Zawierają one bowiem nieocenione ilości witaminy A, C i E oraz wiele innych składników mineralnych. Są ponadto doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Największą wartość mają warzywa surowe, gdyż w trakcie duszenia czy gotowania tracą wiele cennych składników. Natomiast podczas wyciskania soku wszystkie wartościowe składniki zostają zachowane.