„Mazurskie Gniazdko Leśne” – danie składające się z gotowanych ziemniaków w mundurkach, wypełnionych kaszą pęczak z kurkami i cebulką dymką zwyciężyło w tegorocznym konkursie kulinarnym towarzyszącym XVI Wielbarskiemu Festiwalowi Grzybów „Grzybowanie”.

Wielbark pachnący grzybami
W konkursie zbierania grzybów rywalizowało ponad 40 osób

Dwa tygodnie po święcie chleba Wielbark stał się centrum, do którego licznie przybyli teraz miłośnicy grzybów. W sobotę już po raz 16. Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Wielabrskiej zorganizowało Wielbarski Festiwal Grzybów „Grzybowanie”. Na przybyłych gości czekały obficie zaopatrzone stoiska, przygotowane m.in. przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich, a także miejscowego Caritasu. - Wszystko mamy swojskie, zrobione własnymi rękami, ciasta, smalczyk, ogóreczki – wyliczały panie z Caritasu, dodając, że zebrane datki przekazują dla dzieci z ubogich rodzin, którym starają się pomagać przy każdej okazji. Ostatnio wspomagały je w zakupie książek i tornistrów.

Największe zainteresowanie jak zwykle towarzyszyło stoisku, na którym częstowano gości zupą grzybową przyrządzoną przez Gospodarstwo Agroturystyczne w Głuchu.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.