Orlen Reklama Top

 

Wjazd i pazrkowanie pojazdów na terenie ROD

Ogólne zasady wjazdu

i parkowania

Sprawą, która wzbudza wiele kontrowersji wśród działkowców, jest wjazd na teren ogrodu samochodami. Ich właściciele chcieliby wjeżdżać pod samą działkę, z kolei inni działkowcy sprzeciwiają się temu uważając, że auta zatruwają powietrze, naruszają panujący spokój. Otóż sprawa ta została dokładnie uregulowana przepisami regulaminu ROD. W myśl jego zapisów użytkownikowi działki zabrania się wjazdu na teren rodzinnego ogrodu działkowego pojazdami mechanicznymi bez zgody walnego zebrania (patrz § 133 p. 6). Bez zgody walnego zebrania zabronione jest również parkowanie na terenie ogrodu wszelkich pojazdów mechanicznych poza wyznaczonymi do tego celu parkingami. Przytoczone zakazy nie oznaczają, że na teren rodzinnego ogrodu bez zgody walnego zebrania w ogóle nie można wjeżdżać pojazdami mechanicznymi. Taki bezwzględny zakaz byłby sprzeczny ze zdrowym rozsądkiem i ważnymi względami. Dlatego regulamin w innym przepisie stwarza taką możliwość. Otóż zgodnie z § 134 dopuszczalny jest wjazd na teren ogrodu pojazdów mechanicznych, ale dowożących do działki nawozy, materiały budowlane itp. na zasadach określonych przez zarząd ROD. Tak więc zarząd ROD jest władny określić w jakich miesiącach, dniach bądź o określonych godzinach będzie możliwość wjazdu na teren ogrodu pojazdami dowożącymi określone materiały bądź w celu zabrania z działki plonów. Precyzując takie zasady, zarząd ROD powinien zadbać, aby rozwiązywały one realne potrzeby działkowców i nadmiernie nie zakłócały odpoczynku innym osobom przebywającym na swoich działkach. Na terenie ogrodu zabronione jest także mycie oraz naprawianie wszelkich pojazdów mechanicznych. Zakaz ten jest w pełni zrozumiały i nie wymaga komentarza.

Spalanie pochodzących

z działek roślin

Równie kontrowersyjną sprawą jak problematyka poruszona wyżej jest nieprzestrzeganie przez niektórych działkowców zakazu spalania roślin na działce w ściśle określonym okresie. Ponieważ takie przypadki mają miejsce każdego roku chciałbym jeszcze raz przypomnieć obowiązujące w tej kwestii zasady. Otóż § 136 regulaminu dopuszcza spalanie pochodzących z działki roślin, ale tylko porażonych przez choroby i szkodniki. Inne rośliny z działki powinny być wykorzystane do produkcji kompostu, użyte jako ściółka itp. I najważniejsza obowiązująca zasada: spalania porażonych roślin nie wolno wykonywać w ciągu dnia w okresie od 1 maja do 30 września. Wydaje się, że osoby naruszające powyższe zasady czynią to z niewiedzy, albo ze zwykłej złośliwości, ale muszą się liczyć z przykrymi konsekwencjami jakie mogą być wyciągnięte wobec nich przez zarząd ROD lub inne służby, np. Straż Miejską.

Święto kwiatów,

owoców i warzyw

Każdego roku w Skierniewicach odbywają się uroczyste ogólnokrajowe obchody święta kwiatów, owoców i warzyw. Tym razem obchodzono je w dniach 17-18 września. W uroczystościach tych nie zabrakło także i naszych działkowców, a ściślej z ROD „Mazur”. W zorganizowanej wycieczce 17 września wzięła udział prawie 40-osobowa reprezentacja tego ogrodu. Podczas tej wycieczki niezapomniane wrażenia pozostawił przemarsz pięknego, kolorowego korowodu przebranych w różne kwiaty, owoce i warzywa reprezentacji poszczególnych szkół powiatu skierniewickiego. Ponadto niezliczona liczba stoisk wystawców z całej Polski umożliwiła dokonanie zakupu pożądanych roślin, cebul i innych przedmiotów tematycznie związanych z tym świętem. Zwieńczeniem wycieczki było zwiedzenie w drodze powrotnej zamku i muzeum romantyzmu w Opinogórze.

Stanisław Stefanowicz

POLECAM:

Adwokat inaczej

Skład: 1 kostka masła, 6 żółtek z kurzych jaj, 1 szklanka cukru, 1/4 l spirytusu, 1/4 szklanki rumu lub koniaku, 1 łyżka cukru waniliowego, 2-3 goździki.

Żółtka z kurzych jaj włożyć do naczynia, dodać cukier i utrzeć bądź zmiksować. Następnie dodać masło i ponownie dobrze utrzeć (zmiksować). Do powstałej masy bardzo powoli i małą ilością dodać spirytus ciągle mieszając. W dalszej kolejności wlać rum lub koniak, dodać cukier waniliowy, goździki, wymieszać i przelać do butelek. Przed spożyciem wstrząsnąć butelką.