Z działki do zamrażarki

W czerwcu możemy jeszcze wysiać buraki na zbiór jesienny, powtórnie wysiać koper, fasolkę szparagową, ogórki, późne odmiany marchwi i wysadzić do gruntu rozsadę kapusty głowiastej, brukselki, kalafiorów i porów. Początek tego miesiąca to także okres zbiorów pierwszych owoców takich jak: jagoda kamczacka, truskawki. Już teraz powinniśmy zastanowić się w jaki sposób zagospodarować nadmiar tych pierwszych i późniejszych owoców, by móc cieszyć się smakiem również po zakończeniu ich owocowania. Najlepszą metodą przechowywania owoców i warzyw jest zamrażanie, do czego właśnie zachęcam. Produkty zamrożone zachowują wygląd, smak i aromat surowca świeżego, a straty wartości odżywczych są w nich znacznie mniejsze niż przy zastosowaniu wszystkich innych metod, co jest bardzo ważne w żywieniu małych dzieci. Zamrażać można prawie wszystkie warzywa i owoce poza sałatą, cykorią, rzodkiewką i cebulą, które nie znoszą niskich temperatur.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.