Orlen Reklama Top

Działka bez tajemnic

Zadbajmy o pomidory i ogórki

Pomidory i ogórki należą do najchętniej spożywanych warzyw w stanie świeżym a także stanowią świetny surowiec na przetwory. Uprawa tych warzyw zwykle nie nastręcza większych kłopotów. Jednakże w ostatnich latach coraz częściej ich plony obniżają takie choroby jak zaraza ziemniaka na pomidorach i mączniak rzekomy na ogórkach (i innych dyniowatych). Chorobom tym sprzyja obniżona temperatura: poniżej 15 stopni C nocą i 20 stopni C w dzień. W przypadku uprawy tych warzyw w tunelach foliowych, szklarniach – również brak należytego wietrzenia. Dodatkowym sprzymierzeńcem zarazy ziemniaka i mączniaka jest zbytnie zagęszczenie roślin. Jak zatem skutecznie walczyć z chorobami? Fachowcy podają wiele sposobów na to, zarówno metodami chemicznymi, jak i „domowymi”.

W oparciu o wskazówki fachowców a także własne i doświadczenie innych działkowców wypracowałem sposób, który stosuję od lat i uważam go za skuteczny. Na czym on polega? Otóż w momencie pojawienia się pierwszych kwiatów na pomidorach, ogórkach, cukini i innych dyniowatych zapobiegawczo dokonuję w odstępie 7 dni dwukrotnie oprysku preparatem grzybobójczym (najczęściej miedzianem 50 WG) i na tym kończę stosowanie „chemii”. W okresie dalszego wzrostu roślin stosuję już tylko domowe sposoby, tj. opryskuję rośliny roztworem wody z mlekiem w stosunku 1 l mleka i 10 l wody lub odwarem z pokrzyw: 1 kg świeżo zerwanych pokrzyw zalewam 5 litrami ciepłej wody, a po 24 godz. wyciąg rozcieńczam wodą w stosunku 1:2. Oprysk tymi roztworami w odstępach 7-dniowych przeprowadzam od momentu dojrzewania pierwszych pomidorów (2-3 razy). Taki sam oprysk stosuję do wszystkich dyniowatych. I wreszcie w uprawie pomidorów w namiocie foliowym zawsze sadzę przy wejściach i pośrodku aksamitkę.

Pomidory należą do moich ulubionych warzyw. Od chwili dojrzewania spożywam je codziennie w różnej postaci: jako dodatek do kanapek, jajecznicy czy przeróżnych sałatek a szczególnie sałatki przyrządzonej z samych pokrojonych pomidorów, cebuli i przyprawionych do smaku solą, pieprzem odrobiną ziół prowansalskich oraz oliwą lub olejem.

Przepis na ogórki musztardowe

2 kg świeżych ogórków obrać ze skórki i pokroić wzdłuż w ćwiartki lub ósemki. Tak pokrojone ogórki należy pionowo ułożyć w słoiku. Zalewę przygotować z 4 szklanek wody, 1 szklanki octu 10%, 1 szklanki cukru, 3 łyżek soli. Zalewę zagotować, ostudzić i dodać do niej 5 łyżek musztardy francuskiej. Tak przygotowaną zalewą zalać słoiki, zamknąć je i pasteryzować około 3 minuty.

Stanisław Stefanowicz