Najpierw w Świętajnie, a potem kolejno w Pasymiu, Dźwierzutach i Szczytnie będą odbywać się imprezy w ramach cyklu Święta Mazurskiego Kartoflaka. W ich trakcie można skosztować ziemniaczanych przysmaków oraz kibicować uczestnikom konkursów kulinarnych.
W Świętajnie z okazji Święta Mazurskiego Kartoflaka odbył się konkurs kulinarny na dania z ziemniaków dla profesjonalistów. Wzięło w nim udział trzech lokalnych przedsiębiorców. Konkurowali oni między sobą w kategoriach na najlepszą zupę ziemniaczaną, danie główne z ziemniaka oraz najlepszego kartoflaka. Głównym kucharzem imprezy był Wojciech Charewicz, który przyrządzał na żywo placki ziemniaczane, farsz ziemniaczany do pierogów oraz pieprznik jadalny po wielbarsku. Stołówka „U Eli” przygotowała do rozdania i degustacji 500 sztuk porcji kartoflaka.