W ostatni kwietniowy wtorek w Zespole Szkół nr 2 odbył się konkurs cukierniczy „Tarty i tartaletki”. Słodkości przygotowywali uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Największe uznanie jury zdobył przysmak przygotowany przez Wiktorię Parzych i Oskara Nowaka z I klasy TŻiUG.

Buraczki z czekoladową nutą

Tarta, bądź tartaletka to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego albo francuskiego ciasta i nadzienia. To ostatnie może być zarówno słodkie, np. z owocami, jak i wytrawne, czyli z warzywami lub grzybami. W konkursie chodziło o produkt cukierniczy, więc przygotowywany na słodko. Dodajmy jeszcze, że tarta jest charakterystyczną potrawą kuchni francuskiej, a właśnie w szkolnej rywalizacji chodziło m. in. o jej popularyzację. Innymi jego celami, jak mówiła Danuta Maroszek, dyrektor szkoły, było podniesienie praktycznych umiejętności kulinarnych oraz doskonalenie sztuki cukierniczej.

Do konkursu przystąpiło 12 dwuosobowych zespołów, a tartę, bądź tartaletki przygotowywały od podstaw, czyli wygniatania ciasta.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.