Już po raz szósty w Wielbarku spotkali się ci, dla których zbieranie grzybów jest pasją i sposobem na spędzanie wolnego czasu. Nie zawiedli się również miłośnicy potraw przygotowywanych z tych darów lasu. Dania biorące udział w konkursie kulinarnym charakteryzowały się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale i pomysłowością przyrządzenia. Wygrał tort grzybowy autorstwa Leonardy Jaremko.

Dania godne królewskiego stołu

WIELKIE GRZYBOBRANIE

Wielbark i jego okolicę słyną z bogactwa grzybów. Postanowili to wykorzystać członkowie Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Wielbarskiej, którzy już od sześciu lat organizują w tej miejscowości festiwal tych leśnych przysmaków. W minioną niedzielę rano na ich poszukiwanie wyruszyli uczestnicy konkursu w zbieraniu grzybów. Jeden z grzybiarzy, emerytowany prezes Spółdzielni „Społem” Bogusław Palmowski zdradził „Kurkowi”, że choć bez trudu można było natrafić na liczne okazy, to wśród nich znikomą liczbę stanowiły prawdziwki. Te udało się zebrać tylko nielicznym grzybiarzom. Uczestnicy konkursu rywalizowali w trzech kategoriach – na jak największą różnorodność grzybów, największego prawdziwka oraz największą ilość zebranych w lesie śmieci. Ogłoszenie wyników miało miejsce już po oficjalnym otwarciu imprezy, na wielbarskim stadionie.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.