W poprzednim artykule pisałem na temat przyczyn powstawania cukrzycy t. 1. Wyjaśniałem, że jest to choroba, w której, na skutek procesu autoimmunologicznego, dochodzi do uszkodzenia komórek trzustki produkujących insulinę. Jej brak w organizmie jest przyczyną wysokiego poziomu cukru we krwi i oznacza konieczność przyjmowania insuliny w zastrzykach do końca życia.
O wiele większym jednak problemem jest cukrzyca typu 2. Stanowi ona 90% wszystkich przypadków cukrzycy, a liczba zachorowań dramatycznie rośnie powodując, że dzisiaj mówi się o stanie epidemii. W podręczniku medycznym „Interna Szczeklika” na stronie 1356. czytamy, że za gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę t. 2. odpowiadają dwa główne czynniki: otyłość i mała aktywność fizyczna. Tak naprawdę najważniejsze co powinniśmy robić, aby uniknąć cukrzycy t. 2. to dbać o prawidłową wagę ciała oraz wykonywać ćwiczenia fizyczne. Naukowcy jednak odkryli wiele szczegółów, które wyjaśniają dlaczego nadmiar jedzenia oraz mała aktywność doprowadzają do cukrzycy. Dzisiaj chciałbym o tym opowiedzieć. Jak już wiemy, cukrzyca jest chorobą, w której jest za dużo cukru we krwi. W przypadku cukrzycy t. 1. powodem jest brak insuliny. A co się dzieje w przypadku cukrzycy t. 2? Czy też brakuje insuliny?