Po raz trzeci w Świętajnie odbyła się impreza plenerowa „Dzik kontra świnia”. W tym roku w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z wieprzowiny i dziczyzny rywalizowało jedenaście sołectw i cztery koła łowieckie.

Gulasz w roli głównej
I miejsce za gulasz z wieprzowiny zajęło sołectwo Piasutno. Główne trofeum odebrali twórca zwycięskiej potrawy Albert Kilimann (drugi z lewej) i sołtys Bogdan Komosiński

Impreza mająca na celu promowanie regionalnej kuchni, organizowana jest z coraz większym rozmachem i zaangażowaniem. W tym roku swoje stoiska przygotowało jedenaście sołectw i cztery koła łowieckie. Kramy ze swojskim jadłem przyciągały licznie przybyłych mieszkańców gminy, powiatu szczycieńskiego, jak i turystów. - Cieszymy się z przebiegu imprezy i tego, że z roku na rok skupia ona coraz większą liczbę osób - mówi dyrektor GOK-u w Świętajnie Małgorzata Walas.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.