Zasady użycia środków chemicznych

W poprzednim artykule skupiłem się na wiosennej ochronie drzew owocowych przed najgroźniejszymi chorobami. Tym razem omówię najistotniejsze przedsięwzięcia związane z ograniczeniem wpływu niepożądanych szkodników na kondycję i plonowanie drzew owocowych. Celowo użyłem sformułowania „ograniczeniem wpływu”, gdyż nie ma takich metod, które eliminowałyby całkowicie wszystkie szkodniki. Zabiegi ochronne mają przede wszystkim ograniczać liczbę szkodników, a nie całkowicie niszczyć. Wynika to z faktu, że rolą niektórych szkodników jest przerzedzanie nadmiaru kwiatów, gdyż tylko niewielka zdrowa ich ilość jest niezbędna do prawidłowego plonowania. Przykładowo jabłoń do wytworzenia optymalnego plonu potrzebuje zaledwie 10% kwiatów. Dlatego z zabiegami ochronnymi nie należy przesadzać, zwłaszcza z tymi chemicznymi, ale całkowicie z nich nie rezygnujmy. Stosując środki chemiczne warto kierować się rozsądkiem. Tak więc nie stosujmy „chemii” jeśli choroba lub szkodnik występuje w niewielkim nasileniu. Po te środki sięgajmy, gdy zastosowane w poprzednich latach naturalne metody okazały się nieskuteczne. Zanim zastosujemy środek chemiczny ustalmy z jaką chorobą lub szkodnikiem zamierzamy walczyć. Kupujmy preparaty w małych opakowaniach tak dobrane, aby rozkładały się w środowisku i stosujmy się ściśle do instrukcji. Opryskiwanie wykonujmy rano lub wieczorem, przy bezwietrznej pogodzie. Nie opryskujmy tuż przed zapowiadanym deszczem oraz podczas silnego nasłonecznienia. O planowanym użyciu środków chemicznych uprzedźmy sąsiednich użytkowników.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.