Badania naukowe pokazują, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niewłaściwe jedzenie odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu chorób, które dotykają obecnie ludzi.
CZEGO NIE JEŚĆ?
Badania naukowe pokazują, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niewłaściwe jedzenie odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu chorób, które dotykają obecnie ludzi. Jednak, gdy spotykam się z pacjentami w gabinecie zauważam charakterystyczną rzecz. Większość pacjentów jest bardzo głęboko przekonanych, że oni akurat odżywiają się właściwie. Gdy przychodzą do mnie osoby z otyłością, miażdżycą, wysokim poziomem cholesterolu, a ja zalecam im dietę najczęściej odpowiadają: - Doktorze, ale przecież ja nic takiego nie jem. No cóż, najczęściej jemy to, co lubimy. Trudno jest przyznać się, że nasze wybory są złe, a nawyki żywieniowe niewłaściwe. Bardzo rzadko spotykam pacjentów, którzy są w stanie uczciwie powiedzieć: faktycznie źle się odżywiam. W tym tygodniu przyszła do mnie pacjentka - Pani Pelagia. Choruje na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, ma wysoki poziom cholesterolu we krwi i znaczną nadwagę. Wypisując jej leki powiedziałem o konieczności właściwego odżywiania się. Zadała mi więc typowe pytanie: - Doktorze, to co mam jeść? Popatrzyłem jeszcze raz w historię choroby tej pacjentki, na jej nadwagę i powiedziałem, że w jej przypadku należałoby zacząć od pytania „czego nie jeść?” I zacząłem wymieniać to, czego powinna unikać: produkty zawierające białą mąkę, takie jak biały chleb, bułki, makarony; produkty zawierające cukier, w szczególności, jeśli stanowią połączenie cukru z mlekiem, a więc wszystkie ciasta, słodycze; mięso i masło z uwagi na wysoki poziom cholesterolu, słodkie napoje gazowane, kawa i herbata. Pani Pelagia słuchała z rosnącym niepokojem, a na koniec powiedziała: - Doktorze, to znaczy, że nic nie mogę jeść, muszę chyba żyć tylko powietrzem.
To jest charakterystyczna postawa wśród pacjentów. Ludzie, słysząc o zagrożeniach wynikających z niewłaściwej diety, dochodzą do wniosku, że wszystko, co jemy jest niezdrowe i zatrute. A skoro tak, to najlepiej nie myśleć o tym, nie przejmować się, i po prostu jeść to, co jest. Niestety nie jest to mądra postawa.
ZDROWE NASIONA
Mimo że przyszło nam żyć w czasach, w których niemal wszystko jest skażone chemią, to jednak wśród produktów spożywczych możemy znaleźć rzeczy bardziej i mniej zdrowe. Każdy z nas powinien nauczyć się je odróżniać i wybierać te zdrowsze i bardziej wartościowe.
Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.