Papryka kolorowa, słodka i ostra

Żal nam słonecznej pogody,

świergotu ptaków i letniej przygody.

Żal nam tęczowego widoku,

zieleni trawnika i działkowego uroku.

To już tylko wspomnienia,

czas więc na jesienne marzenia

Papryka – strączek pełen witamin

Papryka pod względem odżywczym jest jedynym z najcenniejszych warzyw. Przy stale rosnącym popycie na świeże owoce papryki, szybko wzrasta także zainteresowanie jej uprawą na działkach i przydomowych ogródkach. Wśród wielu różnych odmian papryki wyróżnia się dwa podstawowe gatunki: paprykę słodką o dużych zaokrąglonych strąkach oraz ostrą mającą małe, podłużne zielone lub czerwone strąki. W codziennej kuchni bardziej powszechne są odmiany słodkie o zielonym, żółtym i czerwonym miąższu. Najbardziej łagodna jest papryka żółta. Czerwona ma bardziej zdecydowany smak, a zielona zdarza się lekko gorzkawa. Piękne, o regularnym kształcie mięsiste i soczyste papryki można wyhodować jedynie pod osłonami. Te w gruncie – ze względu na chłodniejsze warunki – mogą być mniej słodkie i dorodne. Jeśli sami nie wyhodowaliśmy papryki a chcemy ją zakupić zwracajmy uwagę na to, aby była ona jędrna i miała gładką, lekko błyszczącą skórkę. Papryka zwiędła lub przejrzała ma mniejsze walory smakowe i traci wartości odżywcze. Paprykę ceni się za niepowtarzalny smak i aromat, jak również bogactwo witamin i soli mineralnych. Jeden strączek dostarczy naszemu organizmowi dzienną dawkę witaminy C, a także dużą ilość takich witamin jak A, B1 i B2. Warto też wiedzieć, że jako jedno z niewielu warzyw papryka w postaci konserwowanej zachowuje niemal 80% witamin. Czerwone, żółte i zielone, okrągłe i podłużne, słodkie i ostre – wszystkie odmiany dodają smaku i aromatu potrawom. Dlatego papryka ma uniwersalne zastosowanie i można ją jeść na surowo, duszoną, zapiekaną, grillowaną. Łączy się ją z wieloma innymi warzywami, wszystkimi rodzajami mięsa, makaronem, ryżem. Można ją także suszyć, marynować lub kisić. Jedząc paprykę należy zachowywać umiar, ponieważ spożycie większej ilości, zwłaszcza ostrej, może spowodować stan zapalny jelit i żołądka. Uprawa papryki nie jest trudna, bo podobna do uprawy pomidorów, ale trzeba pamiętać, że posiada ona większe wymagania termiczne, glebowe i wodne. Choroby, które najczęściej atakują paprykę to sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, a szkodnikami są mszyce, wciornastki i przędziorki.

Stanisław Stefanowicz

POLECAM

Kruszon gruszkowy

Skład: 1,5 kg gruszek, 1 butelka białego wina musującego, 1 cytryna, 50 ml rumu lub koniaku, kostki lodu.

Umyte gruszki (np. konferencja) obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, wycisnąć sok w sokowirówce i odstawić go na kilka godzin do lodówki. Schłodzony sok przecedzić przez gęste sitko, dodać wino musujące, rum (koniak) oraz cytrynę pokrojoną w plastry, wymieszać. Podawać w szklanej wazie i rozlewać łyżką do ozdobnych szklanek lub pucharków wraz z plasterkiem cytryny oraz 1-3 kostkami lodu. Smak takiego kruszonu można wzbogacić poprzez dodanie odrobiny cukru, kilka goździków, szczypty cynamonu oraz kawałków owoców z działki bądź cytrusów. W podobny sposób można sporządzić kruszon jabłkowy bądź gruszkowo-jabłkowy itp.

Papryka zapiekana z farszem (dla 5 osób)

Skład: 5 dużych papryk, 1/2 szklanki ryżu, kostka bulionowa, cebula, 3 łyżki oleju, 40 dag mielonego mięsa, kilka listków selera, ząbek czosnku, jajko, 4 pomidory, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, cukier puder do smaku

Pół litra wody zagotować z 1/2 kostki bulionowej, wrzucić ryż, gotować 10 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso, smażyć 10 min. Czosnek obrać, posiekać. Listki selera umyć, posiekać. Ryż, czosnek, listki, jajko dodać do mięsa, wyrobić. Paprykę umyć, odciąć wierzchy, oczyścić z nasion, wypełnić farszem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić w kawałki. Mąkę zrumienić na pozostałym oleju, wlać 4 łyżki wody, wymieszać, dodać pomidory i resztę kostki bulionowej. Podgrzać 5 min, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Powstały sos przelać do rondla, ułożyć paprykę, przykryć wierzchami. Zapiekać około 45 min w temperaturze 180C.