„Zasmakuj w Mazurach. Rzecz nie tylko o kuchni”

to prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników kulinariów. Jej autorzy, specjalizujący się w daniach rybnych restaurator z Głodowa nad jeziorem Śniardwy Mirosław Gworek oraz wydawca Waldemar Mierzwa, stworzyli pasjonującą opowieść o kilku mazurskich wioskach zagubionych w Puszczy Piskiej.

Smaki mazurskiej ryby

W miniony piątek w Muzeum Mazurskim odbyła się promocja książki „Zasmakuj w Mazurach. Rzecz nie tylko o kuchni”. Jej autorami są właściciel restauracji „Gościniec” w Głodowie Mirosław Gworek oraz wydawca Waldemar Mierzwa. Obaj są wielkimi miłośnikami Mazur, nic więc dziwnego, że ich wspólna książka nie jest typowym przewodnikiem kulinarnym, lecz przede wszystkim opowieścią o powojennych dziejach kilku wsi zagubionych w Puszczy Piskiej nad jeziorem Śniardwy. – To bogato ilustrowana historia Mazur po 1945 r. – mówił podczas spotkania w muzeum Waldemar Mierzwa.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.