Już po raz dziewiąty w Wielbarku odbył się festiwal grzybów. Jednym z jego głównych punktów był konkurs na najsmaczniejszą potrawę, w którym wystartowało trzynaścioro uczestników. Zwyciężyła Anna Kostrzewa z miejscowości Zaręby, zachwycając jurorów zalewajką podgrzybkową przygotowaną według własnej receptury.
ZWYCIĘSKI RUDY RYDZ
Od dziewięciu lat w drugiej połowie września Wielbark zamienia się w stolicę grzybów. Zamiast tradycyjnych dożynek, gmina wraz ze Stowarzyszeniem Miłośników Ziemi Wielbarskiej organizuje święto darów lasu. Odbyło się ono w minioną niedzielę. Wszystko zaczęło się już wczesnym rankiem, kiedy to grupa złożona z ok. 90 osób wybrała się w ramach dorocznego konkursu na grzybobranie. W tym roku uczestnicy szukali okazów w rejonie Przegańska. Nie było to zadanie łatwe, bo z powodu utrzymującej się od kilku tygodni suszy nie znaleźli zbyt dużo grzybów.