Już po raz dziewiąty w Wielbarku odbył się festiwal grzybów. Jednym z jego głównych punktów był konkurs na najsmaczniejszą potrawę, w którym wystartowało trzynaścioro uczestników. Zwyciężyła Anna Kostrzewa z miejscowości Zaręby, zachwycając jurorów zalewajką podgrzybkową przygotowaną według własnej receptury.

Święto darów lasu
Jury pod przewodnictwem Michała Denesiuka nie miało łatwego zadania, bo wszystkie potrawy reprezentowały wysoki poziom

ZWYCIĘSKI RUDY RYDZ

Od dziewięciu lat w drugiej połowie września Wielbark zamienia się w stolicę grzybów. Zamiast tradycyjnych dożynek, gmina wraz ze Stowarzyszeniem Miłośników Ziemi Wielbarskiej organizuje święto darów lasu. Odbyło się ono w minioną niedzielę. Wszystko zaczęło się już wczesnym rankiem, kiedy to grupa złożona z ok. 90 osób wybrała się w ramach dorocznego konkursu na grzybobranie. W tym roku uczestnicy szukali okazów w rejonie Przegańska. Nie było to zadanie łatwe, bo z powodu utrzymującej się od kilku tygodni suszy nie znaleźli zbyt dużo grzybów.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.