Mimo że niewiele osób przyznaje się do tego, to problem nadmiaru gazów jelitowych w przewodzie pokarmowym dotyka każdego z nas. Są one naturalnym efektem procesów trawiennych, jednak gdy pojawiają się zbyt często są dla nas dość kłopotliwe i krępujące. Nie każdy ma też odwagę spytać swojego lekarza, jak uniknąć nieprzyjemnego odbijania, wzdęć brzucha i co najgorsze głośnych gazów o nieprzyjemnym zapachu. Przyczyny owych dolegliwości czasem są bardzo złożone i zależą od wielu czynników, mogą być nawet jednym z objawów choroby przewodu pokarmowego. W większości przypadków są jednak wynikiem naszego stylu życia: ciągłego pośpiechu, napięć psychoemocjonalnych oraz nadmiernego i nieprawidłowego jedzenia, zwłaszcza tłustego.

Aby uniknąć tego typu dolegliwości powinniśmy zamienić pieczywo razowe żytnie: chleb graham i litewski, pumpernikiel, chleb na otręby, pieczywo chrupkie, chleb sitek oraz wszelkie pieczywo czerstwe na świeże, które zawiera znacznie mniej błonnika. Mogą to być bułki i chleb pszenny, oraz pieczywo z mąki z drobnego przemiału. Podobnie z kaszami. Zaleca się drobne: krakowską, kukurydzianą, czy też ryż, a wykluczyć należy grube kasze. Tłuste mięsa i wędliny, podroby, konserwy mięsne oraz tłuste ryby, czyli: śledź w oleju, węgorz wędzony i smażony, sardynka w oleju, pasztet rybny, a także ryby solone, ostre i marynowane również będą nasilać nieprzyjemne efekty. Znacznie lepiej nasz organizm przyjmie w takich sytuacjach chudą wołowinę, cielęcinę, koninę, mięso z królika, chudy drób oraz ryby takie jak: dorsz, sandacz, szczupak, karp, leszcz, karaś. W przypadku mleka i przetworów mlecznych również wykluczamy tłuste produkty, czyli mleko>2%, kefir i jogurt z tłustego mleka, serki typu fromage, serki topione, żółte, pleśniowe, śmietankę kremową, śmietanę. Nie przesadzamy także z ilością jajek. Możemy jeść prawie wszystkie warzywa poza kalafiorem, brokułem, brukselką, kapustą oraz strączkowymi: grochem, bobem, fasolą, soczewicą, groszkiem. A z owoców wykluczamy jabłka, pomarańcze, ananasy, gruszki. Źle możemy się czuć po napojach gazowanych, alkoholowych, kawie, mocnej herbacie. W kwestii sposobu przyrządzania posiłków dozwolone są wszelkie metody poza smażeniem, zabielaniem śmietaną i zagęszczaniem zasmażką, możemy więc gotować, piec, dusić. A smakosze wszelkich słodkości oraz ci, którzy lubią goloneczkę, bigos i podobne pyszności będą musieli się wstrzymać ze swoimi przyjemnościami do momentu ustąpienia wcześniej wspomnianych niedomagań układu trawiennego.

Kinga Karalus

2006.11.22