Wielki sukces uczennic Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie. Joanna Pokora i Magda Talarek pod kierunkiem opiekuna Michała Denesiuka wygrały organizowany we Włoszech konkurs kulinarny. Przygotowane przez nie przekąski na bazie oliwy z oliwek podbiły serca i podniebienia członków jury, w skład którego weszli m.in. szefowie kuchni oraz dziennikarze kulinarni stacji telewizyjnej Rai.
WŁOSKA VICTORIA
Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie to prawdziwa wylęgarnia kulinarnych talentów. Pod koniec marca dwie jego uczennice – Joanna Pokora z IV klasy technikum w zawodzie kucharz i Magda Talarek z III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych zajęły I miejsce w konkursie „Olive oil in cooking” organizowanym we włoskim Spoleto. Do udziału w nim dziewczyny wraz z opiekunem Michałem Denesiukiem oraz dyrektor Danutą Maroszek zostali zaproszeni przez miejscową szkołę gastronomiczną współpracującą od pewnego czasu z ZS nr 2. W rywalizacji wzięło udział sześć najlepszych placówek, które przeszły eliminacje w pierwszym etapie. Warto podkreślić, że reprezentanci Szczytna byli jedynymi spoza Włoch uczestnikami konkursu. W pokonanym polu zostawili renomowane włoskie szkoły m.in. z Asyża i Genui. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować cztery przekąski typu „amuse bouche”, w których główną rolę odgrywać miała oliwa z oliwek. Szczycieńskie uczennice pod okiem Michała Denesiuka przygotowały następujące specjały: pierogi gryczane z kozim serem i szałwią na dyniowym pesto, mus z sandacza na bruschettce i kiełkach słonecznika z ziołowym vinaigrette, pstrąga wędzonego na kaszy jaglanej z pestkami dyni, słonecznika i porem z oliwą chili oraz babeczki marchewkowe z oliwą orzechową i miodem gryczanym.
Potrawy oceniało jury złożone z szefów kuchni, dziennikarzy kulinarnych z prasy i telewizji Rai, a także dyrektor szkoły w Spoleto i prezes firmy produkującej oliwę z oliwek „Pietro Coricelli” Giuseppe Antonio Coricelli. - Nasze uczennice zajęły I miejsce, wyprzedzając na podium szkoły z Fiuggi i Asyżu – cieszy się opiekun dziewczyn, Michał Denesiuk.
Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.