Kamica pęcherzyka żółciowego jest jedną z najczęściej występujących chorób wśród mieszkańców naszego kraju - dotyka 20% osób. Oznacza to, że w samym Szczytnie ponad 4 tys. ludzi cierpiało, cierpi lub będzie cierpieć z powodu kamieni w pęcherzyku żółciowym. W swoim gabinecie bardzo często spotykam pacjentów, którzy skarżą się na silne bóle brzucha, najczęściej po stronie prawej, pod żebrami, występujące po zjedzeniu tłustego posiłku.
Badanie USG pozwala na szybką i bezbolesną diagnozę, uwidaczniając złogi w pęcherzyku. Po zastrzyku przeciwbólowym i rozkurczowym bóle najczęściej ustępują, aby za jakiś czas zaatakować znowu. Czasami ból pojawia się w nocy i wówczas pacjenci szukają ratunku na pogotowiu. Powtarzające się napady silnego bólu zmuszają pacjentów do poddania się leczeniu chirurgicznemu. Niestety operacja nie zawsze oznacza całkowite pozbycie się problemu. W czasie zabiegu chirurdzy usuwają cały pęcherzyk żółciowy, w związku z czym zaczynają pojawiać się problemy związane z brakiem pęcherzyka. Blisko połowa pacjentów po operacji odczuwa takie dolegliwości jak bóle brzucha, czy wzdęcia nasilające się po jedzeniu. W związku z tym warto zadać sobie pytanie, czy jest jakiś sposób, aby uniknąć kamieni w pęcherzyku żółciowym?
Oczywiście nie ma stuprocentowej recepty, ale przestrzeganie pewnych zaleceń dietetycznych może znacznie zmniejszyć ryzyko tworzenia się kamieni. Warto zadać sobie pytanie czym są kamienie żółciowe, z czego powstają? W podręczniku medycznym „Interna Szczeklika” na stronie 1020. czytamy: W krajach zachodnich ponad 75% złogów żółciowych stanowią złogi cholesterolowe. Oznacza to, że nadmiar cholesterolu w naszych organizmach może prowadzić do kamicy żółciowej. Większość ludzi cholesterol kojarzy z rozwojem miażdżycy i chorób serca. Okazuje się jednak, że nasza wątroba również może cierpieć, gdy cholesterolu jest za dużo. Cholesterol występuje oczywiście w mięsie i produktach zwierzęcych takich jak jajka, masło, śmietana. Jednak jeśli nie jemy mięsa, ale zjadamy słodycze nasza wątroba nadmiar cukru przetwarza na cholesterol, który trafia potem do żółci i może tworzyć kamienie. Dlatego osoby z cukrzycą oraz otyłe mają szczególnie duże ryzyko zachorowania na kamicę żółciową. W związku z tym rada dla osób, które chcą uniknąć problemów z wątrobą jest oczywista. Kluczem do sukcesu jest dieta. Jedzenie produktów mięsnych, oraz wysokokalorycznych może spowodować problemy, podstawą naszej diety powinny być raczej ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa i owoce.