Czarny bez to wspaniała rodzima roślina, która zachwyca bogactwem i przydatnością swoich kwiatów i owoców.

Mazurskie smaki - nalewka z czarnego bzu
Tadeusz Bogusz

Czarny bez rośnie w zasadzie prawie wszędzie, w ogrodach, przy drogach, na miedzach, na rabatach, na osiedlach mieszkaniowych itp. itd., albowiem krzaki czarnego bzu nie mają specjalnych wymagań, jeśli chodzi o warunki nasłonecznienia i właściwości glebowe. To silna, piękna roślina, mająca dobre dla człowieka bioprądy, której do życia potrzeba bardzo niewiele. Oczywiście, w dzisiejszych czasach trzeba uważać z nazwą, aby nie zostać nagle oskarżonym o rasizm i ksenofobię: „Czarny bez …”(!).

Kwitnie od maja do początków lipca i wówczas, w dni słoneczne, bezdeszczowe, w godzinach porannych należy zbierać jego w pełni rozkwitnięte kwiatowe baldachy, wydzielające wspaniały, silny zapach. Z zebranych z dala od zanieczyszczeń kwiatów możemy robić nalewkę, z powodzeniem suszyć powiązane w bukiety kwiaty na herbatę (najlepiej w warunkach naturalnych na słońcu), ewentualnie w piekarniku o temperaturze 40 stopni C z włączonym wentylatorem lub zamrozić w zamrażarce.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.