Jedną z najpopularniejszych, dziko rosnących roślin na Warmii Mazurach, jest głóg pospolity. To krzew o bardzo ostrych kolcach i intensywnie czerwonych, niedużych owocach. Obecnie mamy czas, w którym nadchodzą tzw. „głogowe żniwa”.

Mazurskie smaki - nalewka z głogu
Tadeusz Bogusz

Starsze krzaki głogu osiągają niekiedy kilka metrów wysokości, a nawet rozrastają się w duże drzewa. Owoce głogu zbieramy właśnie teraz, pamiętając, aby przed przetworzeniem na nalewkę zawsze je przemrozić. Głóg możemy również suszyć na tzw. herbatkę głogową. Podkreślić trzeba, że silne właściwości zdrowotne ma nie tylko dojrzały owoc głogu, ale również kwiat. O nalewce z kwiatu głogu (kwiaty w kolorze białym lub bladoróżowym) lub jego owoców albo ekstrakcie, powinny pamiętać przede wszystkim osoby mające kłopoty z sercem i dolegliwości ogóle związane układem krążenia jako takim. Nalewka z głogu poprawia bowiem pracę serca, jego rytm i obniża stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów. Do tego podnosi poziom HDL cholesterolu, co korzystnie wpływa na tzw. profil lipidowy.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.