Uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie korzystają już z rozbudowanej i unowocześnionej bazy dydaktycznej. Teraz przyszli kucharze i hotelarze będą zgłębiać wiedzę w warunkach, o jakich jeszcze kilka lat temu można było tylko pomarzyć. Dobiegła końca finansowana ze środków unijnych inwestycja mająca na celu poprawę konkurencyjności regionalnej oferty turystycznej.
KLUCZOWY PROJEKT
Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie dołączył do grona nowoczesnych placówek kształcących adeptów sztuki kulinarnej i hotelarskiej. W czwartek 28 października uroczyście podsumowano realizowany ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego projekt „Budowa, rozbudowa i unowocześnienie bazy szkolnictwa zawodowego gastronomiczno-hotelarskiego z uwzględnieniem dostosowania do standardów unijnych”. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele władz województwa, kuratorium, powiatu, miasta oraz gmin. W uroczystości wzięła również udział znana z telewizyjnych seriali aktorka Laura Samojłowicz, mająca rodzinne związki ze Szczytnem. Dyrektor ZS nr 2 Danuta Maroszek dziękowała wszystkim osobom i instytucjom, które zaangażowały się w realizację przedsięwzięcia. Z kolei starosta Jarosław Matłach przypominał, że pomysł unowocześnienia i rozbudowy szkoły zrodził się jeszcze w 2004 roku. Sama realizacja zadania nie należała do łatwych, tym bardziej, że projekt obejmował też szkoły w Olsztynie, Ełku i Elblągu.
- Było wiele różnych chwil, ale dziś możemy się cieszyć tym sukcesem, który przyczyni się do rozwoju całego regionu – podkreślał starosta.
Wicemarszałek województwa Grzegorz Nowaczyk przypominał, że projekt miał rangę kluczowego i należał do najważniejszych współrealizowanych przez samorząd województwa. Wyraził przy tym nadzieję, że wpłynie on na rozwój turystyki będącej istotną gałęzią gospodarki regionu. Całość inwestycji kosztowała ponad 7,3 mln złotych, z czego przeszło 6,1 mln pochodziło ze środków RPO. Udział powiatu wyniósł około 15%.
NOWOCZESNA BAZA
W ramach zadania zmodernizowano i rozbudowano bazę dydaktyczną szkoły. Teraz dysponuje ona zapleczem zarówno do teoretycznej, jak i praktycznej nauki zawodu w kierunkach gastronomicznych i hotelarskich. Powstały tu nowe sale, w tym pracownie kuchenna, konsumpcyjna, kawiarniana, cukiernicza, garmażeryjna, czekolady, analizy żywności, sensoryczna, zmywalnia naczyń, rozdzielnia kelnerska, zaplecze baru, pokoje sypialne z pomieszczeniami sanitarnymi, recepcja oraz sala konferencyjna.
W ślad za rozwojem bazy dydaktycznej idzie także podniesienie kwalifikacji nauczycieli przedmiotów zawodowych. Obecnie uczestniczą oni w projekcie mającym na celu doskonalenie w zakresie kształcenia modułowego oraz wypracowanie nowych programów nauczania w zawodach: kucharz, kelner, cukiernik, piekarz, technik hotelarstwa. Zadanie jest realizowane we współpracy z partnerem zagranicznym, włoską szkołą o profilu hotelarsko-gastronomiczno-turystycznym w Spoleto. Lada moment uczniowie ZS nr 2 będą mogli też korzystać z nowej sali sportowej. Została ona wybudowana przez powiat, ale nie, jak pierwotnie zakładano, w ramach unijnego projektu.
(ew)/fot. E. Kułakowska